Kultura

Film Pjera Žalice

SFF će biti otvoren premijerom bh. filma “Koncentriši se, baba” 

17/07/2020

Pjeru Žalici ovo je treći igrani film, nakon filmova "Gori vatra" i "Kod amidže Idriza"

Svjetskom premijerom bh. filma “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice bit će otvoren 26. Sarajevo Film Festival.

Uloge u filmu ostvarili su glumci Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Pjeru Žalici ovo je treći igrani film, nakon filmova “Gori vatra” i “Kod amidže Idriza”.

-Ovo je treći put da moj film otvara Sarajevo Film Festival, sa takvim iskustvom trebalo bi da mi je to rutina. Ali nije. Trema je ista kao i prvi put, jer Sarajevo Film Festival je jedan od najboljih i najvažnijih filmskih događaja, tako da je to velika odgovornost, ali i ogromna čast. Nadam se da smo napravili film koji je na nivou veličine događaja – kaže Žalica.

Radnja filma događa se u aprilu 1992. godine. Brojna se porodica, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu.

Baba i posljednim uzdasima svojski učestvuje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na koncu, prevara otkrivena, već je kasno…

Film je sniman u Sarajevu u novembru prošle godine.

Producirali su ga Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane.

Sarajevo Film Festival, njegovo 26. izdanje, bit će održan od 14. do 21. augusta.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.