SFF: Na crvenom tepihu ekipa turskog filma “Zrno”

zrno sff

Druge večeri 23. po redu Sarajevo Film Festivala prikazana je u sklopu Takmičarskog programa svjetska premijera filma “Zrno“, turskog režisera Semiha Kaplanoglua, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu prošetala je ekipa turskog filma, koju je predvodio Kaplanoglu.

U filmu se radi o tome da profesor Erol Erin, stručnjak za genetiku sjemenja, živi u nedefinisanoj bliskoj budućnosti u gradu koji magnetni zidovi štite od imigranata raznih profila. Iz nepoznatog razloga, poljoprivredni zasadi u gradu zapali su u genetsku krizu. Na sastanku u sjedištu korporacije Novus Vita, Erol saznaje za kolegu genetičara Cemila Akmana koji je napisao rad o cikličnim krizama koje pogađaju genetski modificirana sjemena. Kako bi ga potražio Erol kreće na put koji će ga natjerati da preispita sva svoja prethodna znanja i stavove.

Lik Cemila Akmana tumači Ermin Bravo, bosanskohercegovački pozorišni i filmski glumac.

U sklopu programa Open Air, večeras će u Ljetnom kinu Raiffaisen, poznatijem kao “Metalac”, biti prikazan i film “Niotkuda” njemačkog reditelja turskog porijekla Fatiha Akina.

Ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala počelo je u petak uvečer i trajaće do 18. augusta 2017.