SFF: Vlada Švicarske domaćin Dana ljudskih prava

sff

Vlada Švicarske već 22 godine podržava Sarajevo Film Festival te i ove godine nastavlja partnerstvo kroz podršku Takmičarskom programu – dokumentarni film i dodjeljuje dvije nagrade: “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film i Nagradu za ljudska prava.

U saopćenju iz Ambasade Švicarske u BiH se navodi da je takmičarski program – dokumentarni film Sarajevo Film Festivala, kojeg Švicarska podržava posljednjih 15 godina, postao međunarodno priznata platforma za filmove koji iz različitih uglova preispituju ljudske živote i stanje ljudskih prava u svijetu.

Dodaje se da se obilježavanjem Dana ljudskih prava u sklopu tog programa nastoji dodatno skrenuti pažnja na važnost filma kao bitnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava. Ta posebna platforma ujedno nudi mogućnost učesnicima na panelu, publici i predstavnicima medija da diskutiraju o gorućim problemima s kojima se trenutno suočavaju pojedinci ili zajednice u svijetu.

Već tradicionalno, devetu godinu zaredom, Vlada Švicarske je u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom domaćin Dana ljudskih prava čije će obilježavanje biti upriličeno danas u Multiplexu Cinema Cityju.

Sarajevo Film Festival će tim povodom organizovati poseban program u sklopu kojeg će u biti prikazan film “Božanski poredak” švicarske rediteljice Petre Volpe i biti održana panel-diskusija o temi „Ženska prava danas: nazadovanje, stagnacija ili progres?”.

Najavljeno je da će panelisti biti: ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer, političarka Sabina Ćudić, predstavnik XY Asocijacije Feđa Mehmedović i istraživačica i aktivistica za ženska prava Gorana Mlinarević.

Švicarska podržava Takmičarski program – dokumentarni film Sarajevo Film Festivala i nudeći nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film i nagradu za dokumentarni film koji obrađuje tematiku ljudskih prava. Nagrade za oba filma u iznosu od po 3.000 eura je osigurala je Vlada Švicarske, a dodijelit će se na zvaničnoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo film festivala – navodi se u saopćenju iz Ambasade Švicarske u BiH.

sff