SIC! uživo povodom Noći knjige 2017.

SIC

U petak 21. aprila, počevši od 22 časa, u Odjeljenju Mak Gradske biblioteke (Alipašina 6a), u okviru Noći knjige 2017, članovi redakcije Sic! govoriće o autonomiji književnosti i drugim književnim pitanjima.

To će biti prilika da se članovi redakcije vrate u književni život, nakon tri godine izbivanja, a publici će dobiti mogućnost da in vivo pogleda u kakvom su psiho-fizičkom stanju nakon odsustva koje su proveli na prinudnom radu i dubokoj unutarnjoj emigraciji, nedaleko odavde.

Sic!ovci će govoriti o nacionalnim književnostima, književnom jeziku, smislu i besmislu književnosti, novostečenom nonšalansu, odnosu prema čitateljima, larpurlartističkoj anesteziologiji, o tome koliko je života dovoljno u literaturi i literature u životu, birou za prekvalifikaciju literatora, angažmanu i ulozi književnosti u društvu, putanji kulturca na biciklu, o tome da li postoji književni život nakon smrti, pesimizmu u književnosti i kako ga preživjeti, svrsi knjiga i žirijima književnih fondova, književnoj kritici dan poslije, a publici će otkriti i recept kako nastaviti pisati i nakon što se izađe iz književnosti, kako ostati živ što je prvi preduslov da se bude književnik, i kako da pisac postane uspješan i miljenik publike a da nikako ne objavljuje i piše sve manje.

Na tribini će učestvovati Đorđe Krajišnik, Edin Salčinović, Haris Imamović, Mirnes Sokolović, Almir Kljuno koji će se pobrinuti i za vizuelni identitet nastupa, kao i Almir Kolar Kijevski koji će čitati pjesme iz svoje nove zbirke koja uskoro izlazi u okviru edicije Sic!a.