Sjećanje na pjesnika Mehmeta Akifa Ersoya koji je umro prije 80 godina

turski pjesnik (3)

U organizaciji Instituta Yunus Emre u Sarajevu u utorak je održana konferencija povodom 80. godišnjice smrti turskog pjesnika Mehmeta Akifa Ersoya, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferenciji održanoj u Institutu Yunus Emre u Sarajevu prisustvovali su ambasador Turske u Sarajevu Haldun Koc, direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman, predavač dr. Genc Osman Gecer i veliki broj posjetioca.

Gecer je za AA kazao da javnost u Bosni i Hercegovini poznaje lik i djelo turskog pjesnika Mehmeta Akifa Ersoya, zahvaljujući ponajviše, kako je rekao, njegovim pjesmama koje su se objavljivale u BiH u listu “Misbah” od 1912. do 1914. godine.

Podsjetio je da je Ersoy u svojim pjesmama pisao kako islamski svijet zaostaje za Zapadom u pogledu nauke, umjetnosti i tehnologije te da se nalazi u uspavanosti.

“Vjerovao je da se potrebno što prije probuditi iz dubokog sna i dostići najviši nivo civilizacije”, kazao je Gecer prisutnima.

Direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman je istakao da su organizovali konferenciju i u BiH jer je, kako je kazao, pjesnik Mehmet Akif Ersoy poznat ne samo u Turskoj, nego i mnogo šire.

Mehmet Akif Ersoy je turski pisac rođen u Istanbulu 1873. godine. Tokom života je napisao brojna djela velike književne vrijednosti i autor je teksta turske nacionalne himne. Umro je 27. decembra 1936. godine.