Sarajevo

Skaka obećao pomoć Zemaljskom muzeju: Sramotno je da smo došli u ovu situaciju

zemaljski_muzej_30062017

Pronalazimo modalitete na koji način će Grad i ove godine pomoći rad Muzeja

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka boravio je u radnoj posjeti Zemaljskog muzeju gdje je razgovarao s direktorom Mirsadom Sijarićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Grad Sarajevo ima kontinuiranu i institucionalnu saradnju sa Zemaljskim muzejom, a posebno i kroz realizaciju zajedničkih projekata.

Kako je istaknuo Skaka tokom razgovora, svima je poznato da je potrebno trajno riješiti pitanje ove najznajačajnije muzejske ustanove u Bosni i Hercegovini. Dogovorena je i realizacija konkretne pomoći, o čemu će biti više riječi u narednim danima.

“Grad Sarajevo će uvijek biti na strani Zemaljskog muzeja, u to nema nikakve sumnje. Pronalazimo modalitete na koji način će Grad i ove godine pomoći rad Muzeja. Sramotno je da smo došli u ovu situaciju. Međutim, jasno je da ovdje moramo imati sistemsko rješenje koje će trajno osigurati ne samo opstanak nego i razvoj ove institucije. Mi ćemo svakako biti dio rješenja”, rekao je Skaka.

Direktor Mirsad Sijarić je tokom sastanka naglasio važnost nesmetanog funkcioniranja Zemaljskog muzeja, ističući da je on ovih dana ponovo otvorio svoja vrata, nakon što je obustavljen rad zbog pandemije.

“Ohrabreni smo voljom Grada Sarajeva i gradonačelnika da intenziviramo i evo konkretiziramo saradnju. Uvjeren sam da će ono što smo danas dogovorili biti u interesu ne samo Muzeja i Grada nego i svih građana. Naši timovi će u narednih nekoliko dana precizirati detalje i krenuti u realizaciju”, dodao je Sijarić.