Kultura

besplatne ulaznica

“Slavna Florence” 14. maja gostuje u Kamernom teatru 55

12/05/2019

Drama je zabavna, krajnje dobroćudna i zarazno radosna, u jednom trenutku krajnje duhovita, a u drugom neobično dirljiva

Diplomska predstava sarajevske Akademije scenskih umjetnosti “Slavna Florence”, koja podsjeća na univerzalne ljudske vrijednosti, gostovat će 14. maja u Kamernom teatru 55, a svi zainteresirani ulaznice besplatno mogu preuzeti na blagajni pozorišta.

Predstava donosi adaptaciju istinite priče o Florence Foster Jenkins koja je silno željela biti operska diva, ali njen glas učinio ju je moguće najgorom pjevačicom na svijetu, no to je nije obeshrabrilo da nastupa javno i snima pjesme.

Ova dirljiva drama britanskog dramskog pisca Petera Quiltera, govori o Florence koja je četrdesetih godina u New Yorku bila omiljena muzička atrakcija, a vrhunac karijere doživjela je nastupom u Carnegie Hallu, ali ujedno nas uči da se od snova ne odustaje.

Drama je zabavna, krajnje dobroćudna i zarazno radosna, u jednom trenutku krajnje duhovita, a u drugom neobično dirljiva. Prevedena je na više desetina jezika i igrana u brojnim gradovima svijeta.

Ova predstava diplomski je rad mladog glumca Akademije Irfana Ribića, a u predstavi još igraju Dženita Imamović Omerović i Nadine Mičić.

Kako je za Fenu kazala docentica na Akademiji scenskih umjetnosti i glumica Dženita Imamović Omerović u predstavi “Slavna Florence” nailazimo na spoj studenata i njihovih predavača s profesionalnim kolegama.

Pojasnila je da Akademija scenskih umjetnosti i Kamerni teatar 55 imaju dogovor o saradnji, unutar koje Kamerni teatar nerijetko pomaže realizaciju studentskih projekata u skladu sa svojima mogućnostima.

– U pitanju je fundus pozorišta, ali najvažnija je što se na taj način pruža mogućnost da studenti pokažu svoj ispit pred publikom koja je redovna u Kamernom teatru. Tako imaju priliku javno prezentirati svoj rad i vremenom omogućiti da postanu dijelom nekog ansambla sarajevskih teatarskih kuća – pojasnila je.

Napomenula je da se često otvaraju vrata svih pozorišnih kuća iz Sarajeva za studente Akademije scenskih umjetnosti što je, smatra, za svaku pohvalu.

– Tako je i ovaj put direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović otvorio vrata ove pozorišne kuće i omogućio da se diplomski ispit studenta glume Irfana Ribića “Slavna Florence” izvede na sceni ovog teatra – dodala je docentica Imamović-Omerović.

Ocijenila je da će predstava “Slavna Florence” zasigurno imati svoj život jer se za nju uvijek traži karta više, a upravo tako je i bilo kada je nedavno gostovala u Zavidovićima pred prepunom salom.

Docentica na Akademiji scenskih umjetnosti, koja je iznjedrila neke od najboljih glumaca i režisera s ovih prostora, Dženita Imamović-Omerović kazala je na kraju da je Bosna i Hercegovina zemlja sa izuzetno talentiranim mladim ljudima, a Irfan Ribić jedan je od njih.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.