Centar za kulturu

Slikari amateri predstavljaju svoje radove mostarskoj publici

slikari amateri mostar (1)

“Trebao mi je neki novi početak” ciklus je od sedam izložbi na kojima će se u mostarskom Centru za kulturu predstaviti ukupno osam slikara amatera

Brojni zaljubljenici u slikarstvo kojim se bave samo iz hobija imaju priliku predstaviti svoje radove javnosti u sklopu projekta “Trebao mi je neki novi početak” kojeg odnedavno realizira mostarski Centar za kulturu.

Riječ je o projektu koji se provodi u veljači i ožujku ove godine i koji nudi mogućnost slikarima amaterima da ono o čemu maštaju, i što u svojoj intimi pretvaraju u stvarnost, predstave i publici.

Urednik kulturnog programa Centra za kulturu Mostar Dario Terzić za Fenu je kazao kako je riječ o pilot projektu kojim se daje prostor i vrijeme zaljubljenicima u slikarstvo, onima koji nisu profesionalci nego se slikarstvom bave iz hobija.

Pojasnio je kako su već nekoliko godina razmišljali da naprave jedan takav ciklus.

– Htjeli smo dati vrijeme i prostor ljudima koji slikaju, a koji nisu profesionalci. Na neki način pokušati odvojiti profesionalce od ovih koje ne treba gledati previše kritično jer ako stavite u isto vrijeme postavku jednog priznatog slikara i nekog tko tek počinje slikati onda dolazi do problema da ljudi to porede- kazao je Terzić.

“Trebao mi je neki novi početak” ciklus je od sedam izložbi na kojima će se u mostarskom Centru za kulturu predstaviti ukupno osam slikara amatera. Motivi na njihovim slikama su različiti, od pejzaža, portreta, crteža s tehnikama akrilika, akvarela, ulja na platnu, kolaža do mozaika.

Prva je svoje radove mostarskoj publici predstavila Sabina Dumpor iz Mostara, inače profesorica u srednjoj školi, a koja se slikarstvom bavi još od osnovne škole. Ona je izložbom pod nazivom “True colors” predstavila slike u tehnici akril na platnu različitih motiva – pejzaži, apstrakcije.

Nakon nje, svoje radove pod nazivom “Ima jedan svijet” izložila je Azra Hamzić, rođena u Bugojnu, a živi i radi u Mostaru. Hamzić se predstavila slikama rađenim u tehnici akril na platnu na kojima su prikazani različiti motivi, a cijelu kolekciju veže plava i zlatna boja.

Azrina je ljubav prema slikanju, kaže, počela prije tri godine, sasvim slučajno.

– Ljubav prema slikanju i umjetnosti uvijek je bila prisutna. Međutim, ono što je meni bilo teško je napraviti prvi korak, odvažiti se. Griješila sam puno, bilo je puno slika s kojima nisam bila zadovoljna, ali kroz rad i vježbu, sve se može – istaknula je za Fenu Hamzić, ujedno poručujući svima koji imaju želju za bilo kakavim kreativnim radom, da se odvaže i budu uporni.

Nekima od autora trebalo je puno vremena da prikupe hrabrost i odvaže se pokazati svoja djela, stoga je, po mišljenju Terzića, projekt “Trebao mi je neki novi početak” ujedno je i ‘stimulans’ onima koji se bave slikarstvom, žele se predstaviti publici, a malo su stidni ili ih je strah.

– Ovaj projekt je motivacija i onima koji sada izlažu, ali i onima koji tek trebaju izložiti. Neki su izlagali po jednu ili dvije slike na nekim grupnim izložbama, ali uglavnom je riječ o prvim predstavljanjima tako da je to i za njih probijanje leda, odnosno početak u svakom smislu riječi – kazao je Terzić.

Dodaje kako je plan da se izložbe održavaju dva mjeseca u godini, a za sada su to veljača i ožujak.

– Ovo je pilot projekt i mi smo još u hodu, ali interes je velik i svi smo nekako entuzijastični u svezi njega – istaknuo je Terzić, koji svima onima koji se bave slikarstvom iz hobija, a žele svoj rad pokazati javnosti, poručuje da i dalje slikaju i da se jave u Centar za kulturu Mostar.

Nakon umjetnica Dumpor i Hamzić svoje će radove u veljači u Centru za kulturu Mostar predstaviti Emir Kevelj te Sanela Kamerić Demirović, nakon kojih u ožujku slijedi zajedničko predstavljanje Ane Šantić i Mire Burić, a potom Altijane Tane Bećirovič i Begzade Kadić.