Kultura

"Sotheby's"

Slike Willema de Koononga prodata za 30,1 milion dolara

17/11/2019

Suparnička kuća Christie's rekla je da je aukcijama koje su trajale sedmicu dana za djela iz XX. stoljeća ukupno postignute cijene u visini od 683,3 miliona dolara

Njujorška umjetnička aukcija u novembru završila se prodajom slike Willema de Koononga za 30,1 milion dolara, objavio je Sotheby's.

Aukcijska kuća rekla je da je ekspresionističko djelo iz 1977. “Bez naslova XXII” holandsko-američkog umjetnika kupio azijski ponuđač po najvećoj cijeni te večeri.

Djela Marka Rothka i Clyfforda Stilla također su prodana za više od 20 miliona dolara svaki na aukciji u Sotheby'su u četvrtak, na kojoj je postignuta zarada od 270,6 miliona dolara.

Suparnička kuća Christie's rekla je da je aukcijama koje su trajale sedmicu dana za djela iz XX. stoljeća ukupno postignute cijene u visini od 683,3 miliona dolara, što je značajno manje od milijardu dolara koliko je postignuto u maju.

Stručnjaci pad u prodaji pripisuju nesigurnosti zbog Brexita te američkim predsjedničkim izborima 2020., kao i činjenici da je nekoliko djela bilo na ponudi za vrijeme sezone polugodišnjih aukcija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.