Slikom pričam, pričom slikam: Ismar Mujezinović u Zvonu

Ismar Mujezinovic – izlozba

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono organizuje izložbu crteža i promociju knjiga Ismara Mujezinovića u sarajevskom Zvonu (Obala Maka Dizdara 10).

Događaj pod nazivom “Slikom pričam, pričom slikam” biće upriličen u četvrtak, 11. maja u 21.00.

“Slikom pričam, pričom slikam”

Dječak na fotografiji ima tri godine i zove se Ismar Mujezinović. Prošlog mjeseca napunio je 75. U nekim redovnim okolnostima, a s obzirom na opus i staž, neka zvaničnija institucija sigurno bi obilježila ovaj važni jubilej. Kako nismo skloni/e njegovanju nerealnih ambicija, odlučili smo da proslava bude u Zvonu, na naše zadovoljstvo, zahvaljujući povjerenju autora.

Ismar Mujezinović, pored slikarstva u kojem je vrhunski umjetnik, posljednjih godina odlučio je da djeluje i u drugim umjetničkim formama te nam se predstavi kao filmski reditelj, snimatelj, scenarista, montažer i autor muzike sa objavljenim “nosačem zvuka” ali i književnik.

Novi susret u Zvonu pod nazivom “Slikom pričam, pričom slikam” pored izložbe u koju su uvršteni radovi iz ovog doba na fotografiji i kasnije skice za njegove grafike, predstaviće čak tri knjige. Dvije posvećene Sarajevu i Zagrebu i jednu u kojoj su objedinjeni scenariji za nesnimljene filmove.

Riječ je o autorskim izdanjima u ograničenom tiražu štampanim u vlastitoj autorovoj produkciji i odlučili smo da ih označimo kao alternativno izdavaštvo.

Naslovi su “Zlo.ba dobro.ba”, “Zagre.ba-čke” i “Nesnimljeni scenariji, ideje, zabilješke”.

Izložbu crteža koje do sada nikada nije izlagao možemo posmatrati kao ilustracije njegovih novih knjiga, nastalih u duhu odluke da se ne obazire na norme i nastavi predano demisitificirati umjetnost.

Osim autora, o novim knjigama Ismara Mujezinovića na promociji će govoriti Majo Dizdar i Kristina Ljevak.