Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenačke filmske večeri na Cankarjevim danima u Sarajevu

Foto_kino_-_Meeting_Point_-_sala_back1

U okviru kulturne manifestacije 25. Cankarjevi dani, koja se održava od 29. aprila do 17. maja u Sarajevu, u Kinu Meeting Point će 11. i 12. maja biti upriličene slovenačke filmske večeri.

Na repertoaru će prvo veče biti prikazani kratki animirani film “Noćna ptica” te dugometražni igrani film “Šiška Deluxe”. Naredno veče na programu su igrani film “Sretno, Orlo!” te animirani “Noćni život”. Projekcije će biti sa prevodom na b/h/s i engleski jezik.

Cankarjevi dani, koje organizira Slovenačko društvo “Cankar” Sarajevo, otvoreni su polaganjem cvijeća na grob Jana Doršnera, sarajevskog Slovenca koji je poginuo 2. decembra 1992. u Azićima kao pripadnik diverzantsko-izviđačkog voda Armije BiH, te Memorijalnim teniskim turnirom Jan Doršner.

U srijedu, 17. maja u dvorani franjevačkog samostana Sv. Ante na Bistriku bit će održana Cankarjeva tribuna s gošćom slovenskom novinarkom i režiserkom Alenkom Auersperger. Tema tribune je kontroverzno dramsko djelo “Sluge” od Ivana Cankara, koje predstavlja zasigurno jedno od najvažnijih djela slovenačkog književnog stvaralaštva.

Gošća će predstaviti okolnosti u kojima je Cankar pisao svoje djelo, pričat će o Cankarevom boravku u Sarajevu i Bosni te razlozima zabrane njegove drame.

Manifestacija Cankarevi dani (Cankarjevi dnevi) su organizirani u saradnji sa Lektoratom slovenačkog jezika na Odsjeku za slavenske jezike pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Centra za slovenački kao drugi i strani jezik, Slovenskog filmskog centra, Kina Meeting Point, te Ambasade R Slovenije u Sarajevu.

Sve događaje je finansijski podržao Ured za Slovence u iseljeništvu i po svijetu pri Vladi R Slovenije, saopćeno je iz Društva “Cankar”.