Sarajevo

“Snijeg” na sceni Narodnog pozorišta 10. februara

005-Snijeg–photo-Sulejman-Omerbasic
+

Dramska predstava “Snijeg”, koju je po motivima istoimenog romana nobelovca Orhana Pamuka režirao Dino Mustafić, bit će izvedena u srijedu, 10. 2. 2021. godine u 18:00 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisale su Bojana Vidosavljević i Emina Omerović

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan ,Amra Kapidžić, Ermin Sijamija, Amila Terzimehić, Senad Bašić, Vedrana Božinović, Mirsad Tuka, Jasna Diklić, Kaća Dorić, Vedran Đekić, Aldin Omerović, Semir Krivić, Mak Čengić, Irfan Ribić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Riad Ljutović, Merima Lepić-Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić, Marijana Marić, Paula Grubešić-Mateescu, Hariz Šabanović, Jesenko Matković, Ileś Bečei, Alisa Čajić-Drmać, Adnan Hasković.

Orhan Pamuk svoj roman smješta u pogranični grad Kars na sjeveroistoku Turske, u tri dana i noći, kada je snijeg blokirao ceste i spriječio svaki ulazak ili mogući bijeg iz začaranog mjesta. Vremenske neprilike stvorile su savršene uslove za jednu pozorišnu revoluciju i vojni udar, odgodu izbora i suočavanje s pojavom samoubistva žena – „tri dana u kojima će se Kars kuhati u vlastitoj kaši“.

Sa snježnim padavinama u grad dolazi i Ka, turski pjesnik koji živi u izganstvu u Njemačkoj, a koji se u Tursku vraća radi majčine smrti, ali i vijesti da se Svila, njegova ljubav iz mladosti, razvela i da sada živi u Karsu. U nepunih 72 sata, Ka će otkriti ljubav, savršenu simetriju i Allaha, ali i steći smrtne neprijatelje.

Ka, prozapadni intelektualac, ali i samotnjak u egzilu i pjesnik bez inspiracije, naći će se na raskršću između radikalnog islama i sekularizma, između duhovnosti i strasti, između spletki i patnji, Istoka i Zapada.