Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ulja na platnu

Soc-realizam: Portreti bh. narodnih heroja na izložbi u Historijskom muzeju BiH

narodni heroji

Već četiri godine, članovi umjetničke grupe Irwin: Dušan Mandić, Andrej Savski, Miran Mohar, Borut Vogelnik su u zajedničkom poduhvatu izložbe, koja će sutra biti predstavljena u Historijskom muzeju BiH, uspjeli zaintrigirati posjetioce pitanjem “Was ist Kunst? – Šta je umjetnost?”

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine sve je spremno za sutrašnje otvorenje izložbe “Was ist Kunst Bosnia and Hercegovine/Heroji 1941-1945” portreta narodnih heroja BiH, iza kojih autorski stoje najznačajniji bosanskohercegovački umjetnici iz perioda socijalističkog realizma od 1948. do 1953. godine.

Izložba je sačinjena od djela iz fundusa Historijskog muzeja BiH, a u reprezentativnom izdanju bit će izloženo 90 portreta narodnih heroja BiH, rađeni tehnikom ulja na platnu. Većinu su ih naslikali bh. umjetnici u periodu nakon Drugog svjetskog rata.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović kazala je danas na konferenciji za medije da je to vrhunski događaj za kulturni život u Sarajevu.

Radna grupa Irwin svojim angažmanom dala je značajan doprinos da Muzej osvijesti vlastite resurse i počne ih koristiti kako bi otvarao važna pitanja vrijednosti, valorizacije i interpretacije prošlosti.

– Irwin se u kontaktu sa portretima narodnih heroja odlučio na dodatni korak, vlastitu umjetničku intervenciju. Učinili su da djela dobiju međunarodnu dimenziju i značaj, ono čemu mi težimo u svom djelovanju – da poveže i ojača saradnju dvije kulturne institucije u BiH, Historijski muzej BiH i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske – kazala je Hašimbegović.

Već četiri godine, članovi umjetničke grupe Irwin: Dušan Mandić, Andrej Savski, Miran Mohar, Borut Vogelnik su u zajedničkom poduhvatu izložbe, koja će sutra biti predstavljena u Historijskom muzeju BiH, uspjeli zaintrigirati posjetioce pitanjem “Was ist Kunst? – Šta je umjetnost?”.

Njihov okvir je postao prepoznatljiv znak na izložbama, slovenački modernizam, jugoslovenski konceptualizam.

Izložba je imala svoj put, evropsku turneju koja je počela u Banjoj Luci, Sloveniji, Rimu, da bi se vratila u svoju matičnu kuću, Historijski muzej BiH.

Mohar je kazao da je bilo teško raditi izložbu, odgovornost je velika. Ali, gdje god su slike izložene, ušle su u kontekst savremene umjetnosti.

Za direktoricu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Saritu Vujković izložba sa radovima Irwin ima posebno i slojevito značenje koje nas na ovim prostorima obilježava i povezuje.

– Zadivljena sam da Bosna i Hercegovina ima jedan segment soc-realizma koji je bio u jugoslovenskom kontekstu potpuno nepoznat. Zato mislim da je ova izložba i ovakva prezentacija tim radovima dala i priliku da se o njima govori na drugačiji način, da oni u okviru historije umjetnosti uđu u segment drugačijeg proučavanja – kazala je ona, te izrazila uvjerenje da njihova priča nije završena i tek počinje.

Izložba će biti otvorena do decembra ove godine.