Dječije pozorište Eko Art

“SolidArt – solidarnost i razumijevanje kroz umjetnost”

bugojno – pozoriste

Dio je projekta “Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNESCO, UNDP i UNICEF u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Finansira se sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF)

Dječije pozorište Eko Art Bugojno u partnerstvu sa Udruženjem za djecu i osobe sa posebnim potrebama Leptir Bugojno počinje sa implementacijom projekta “SolidArt – solidarnost i razumijevanje kroz umjetnost” u čijem je fokusu zajedničko dobro.

Dio je projekta “Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNESCO, UNDP i UNICEF u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Finansira se sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

S ciljem ukazivanja na kršenje prava i diskriminaciju u društvu nastao je projekat “SolidArt – solidarnost i razumijevanje kroz umjetnost” koji je jedan od 24 odabrana projekta za finansiranje u okviru provedenog javnog poziva.

Projekt “SolidArt” stavlja fokus na zajedničko dobro i uključuje mlade iz Dječijeg pozorišta Eko Art i Udruženja Leptir iz Bugojna, te Dis – Pozorišta mladih Banja Luka i Mostarskog teatra mladih. Namjera je da dodatno ohrabriti i osnažiti mlade ljude ove tri lokalne zajednice da angažovano i smjelo javno ukažu na svakodnevnu diskriminaciju, kršenje prava, nasilje i socijalnu nepravdu kojima su izložene ranjive i manjinske grupe.

Projekat će kroz kreativni volonterizam uključiti i učenike bugojanskih srednjih škola, sa posebnim fokusom na ranjive grupe, kao i javnost tri lokalne zajednice – Bugojna, Mostara i Banja Luke, u cilju povećanja društvene povezanosti i raznolikosti, saopćeno je iz Dječijeg pozorišta Eko Art Bugojno.