Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sloboda narodu

Somborac: Karikatura je potrebna, a uloga joj je da drži vlasti odgovornim

FNA_142156

Po njegovom mišljenju karikatura je potrebna, a uloga joj je da drži vlasti odgovornim za izrečeno i za aktivnosti koje treba da poduzimaju

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Marko Somborac održao je predavanje o političkoj karikaturi, a postavljena je i izložba njegovih radova.

Izložba sadrži dvedesetak panoa, sa po tri slike karikatura. To je presjek njegovog rada, uz još neke karikature za koje kaže da bi mogle biti zanimljive regionu.

– Najviše ima stvari iz mog dvorišta, jer ja tamo radim. Ali nastojao sam pronaći ponešto da i vama bude zanimljivo – kazao je Somborac, karikaturista iz Srbije.

Po njegovom mišljenju karikatura je potrebna, a uloga joj je da drži vlasti odgovornim za izrečeno i za aktivnosti koje treba da poduzimaju. Mišljenja je da je bolje što ima više argumenata i slobode govora, a da se sa zabranama i tabuima ništa ne postiže.

Izložba radova Marka Somborca bit će postavljena tokom Festivala nazvanog ‘Sloboda narodu’ koji se održava od 17. do 19. juna, a prve u nizu festivalskih aktivnosti su iz domena umjetnosti i kulture usmjerene na promociju slobode govora.

Organizator Festivala ‘Sloboda narodu’ je Pro Educa, a glavni pokrovitelj je Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH.