Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Šopovi dani na Plivi” od 2. do 18. oktobra

Bozica Jelusic

Program će početi 2. oktobra likovnom izložbom pod nazivom “Iz kulturno povijesne baštine Bosne i Hercegovine” autora Željke Lekića, u Gradskoj galeriji (Kršlakova kuća)

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – podružnica Jajce od 2. do 18. oktobra organizira 18. po redu Šopove dane na Plivi, a središnji gost manifestacije je Božica Jelušić, priznata hrvatska književnica.

Program će početi 2. oktobra likovnom izložbom pod nazivom “Iz kulturno povijesne baštine Bosne i Hercegovine” autora Željke Lekića, u Gradskoj galeriji (Kršlakova kuća).

Središnja pjesnička večer održat će se 4. oktobra u Domu kulture u Jajcu na kojoj će se predstaviti gošća Božica Jelušić, kada će biti dodijeljene i nagrade učenicima za najuspješnije literarne radove.

U rodnoj kući Nikole Šopa 5. oktobra održat će se Jutarnja pjesnička druženja gdje će se predstaviti ostali gosti pjesnici, a isti će dan u Domu kulture u Jajcu biti održano i predavanje Ivana Lovrenovića na temu “Lik i djelo Nikole Šopa”.

U sklopu mnaifestaicje održat će se i predstava “Kušnje fra Anđela Zvizdovića” u izvedbi Franjevačke teologije iz Sarajeva, predstavljanje knjige “Kintsugi tijela” autorice Senke Marić te predstava za učenike “Družba Pere Kvržice” u izvedbi kazališta iz Travnika.

Važnu ulogu u Šopovim danima na Plivi zauzimaju i jajačke škole u kojima će gošća Božica Jelušić prezentirati svoj rad, a bit će održano i natjecanje u čitanju za učenike osnovnih škola, likovna kolonija, dok će učenici srednjih škola sudjelovati u kvizu “Upoznajmo Šopa”.

Manifestacija će biti zatvorena 18. oktobra, priopćili su organizatori.