Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Međunarodnog centra za mir

Spahić čestitao Svjetski dan umjetnosti

ibrahim_spahic

Spahić je također najavio da će se sljedeći festival Sarajevska zima održati od 7. februara do 21. marta 2021. godine pod motom “Online Family Art”, saopćeno je iz Međunarodog centra za mir

Ibrahim Spahić, predsjednik Međunarodnog centra za mir i direktor Festivala Sarajevska zima, čestitao je Svjetski dan umjetnosti, koji se ove godine prvi put obilježava pod zastavom UNESCO-a.

Spahić je u čestitci umjetnicima istakao da se taj dan slavi u posebnim uslovima jer su sve kuće stvaralaca postale ateljei zbog pandemije Covida-19.

– Online komunikacija umjetnika i publike utiče na umjetnost i sada smo sudionici stvaranja nove kulturne scene i kreativne industrije. Izvjesno je da to već ima snažan utjecaj na umjetnike,publiku, art kritiku i medije .”Tržište” umjetnosti se suštinski mjenja – kazao je Spahić.

Navodi da će era interneta donosi promjene koje će oblikovati sasvim novu kulturu i organizaciju života.

– Umjetnost ,obrazovanje i nauka su pred posebnim iskušenjima, kao i cjelokupna kulturna industrija i potrebno je pronalaziti rješenja za njihovu održivost u okviru ekonomskih i socijalnih mjera i reformi uzrokovanih predvidivom svjetskom recesijom – kazao je direktor Sarajevske zime.

Spahić naglašava da bi bilo neoprostivo i pogubno za savremenu civilizaciju da se umjetnosti i dalje marginalizira i ne tretira kao bitan elemenat održivog razvoja.

Povodom Svjetskog dana umjetnosti koji se slavi na dan rođenja renesansnog genija Leonarda da Vincia koji je i danas inspiracija za stvaralaštvo, Međunarodni centar za mir kao dio organizacija koje slave vizuelnu umjetnost donio je odluku da na službenoj stranici IAA/AIAP, Međunarodne asocijacije umjetnosti/UNESCO i na svojoj Facebook stranici World Art Day-IPC/SWF/2020/Leonardo istakne autore i institucije koje su dobile Nagradu “Srebrena pahuljica” za najbolja djela predstavljena u okviru 37. festivala Sarajevska zima 2020. – “Pick Up Art” u oblasti likovnih umjetnosti.

Spahić je također najavio da će se sljedeći festival Sarajevska zima održati od 7. februara do 21. marta 2021. godine pod motom “Online Family Art”, saopćeno je iz Međunarodog centra za mir.