Spahić: Davor Papić svojim životom i umjetnošću davao smisao postojanju

davor papic

Direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić, povodom smrti grafičkog dizajnera i dugogodišnjeg člana ULUPUBiH-a Davora Papića koji je tragično nastradao 9. aprila u saobraćajnoj nesreći, uputio je saučešće porodici i prijateljima.

Spahić je istakao da je Papić svojim životom i umjetnošću dao neponovljiv osjećaj i smisao postojanju.

– Papić je obilježio umjetnički život Sarajeva, BiH i Evrope svojim djelima i dizajnirao svojim talentom stvarnost u kojoj smo živjeli. Rijedak dar i posvećenost stvaranju vlastitog svijeta u kojem smo bili njegovi povlašteni gosti plemenitost, gospodstvo i građanska kultura sa kojom je nesebično dijelio zajedničke trenutke, ostaće u našim dušama – naveo je Spahić.

On je također podsjetio da je Davor Papić bio i dugogodišnji suradnik Festivala “Sarajevska zima”.

– U mome srcu, u srcu našeg Sarajeva ispisujem ime ulice bez kraja na kojoj želim šetati, ime joj je Davor Papić – naveo je on.

Davor Papić je rođen 20. maja 1962. u Sarajevu, a na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao je grafički dizajn 1986. godine. Živio je i stvarao u Bredi u Holandiji. Bio je naročito poznat po dizajnu omota za albume nekih od najslavnijih bosanskohercegovačkih bendova i muzičara. Još 1991. godine imao je samostalnu izložbu omota Cover Design. Dobitnik je serije nagrada za etikete i pakovanja vina. Bio je veoma talentovan ilustrator i jedan od najznačajnijih BH grafičkih dizajnera, višestruki dobitnik Collegium artisticum nagrade.