Kultura

Međunarodni centar za mir

Spahić: Međunarodni centar za mir 30 godina u misiji mira, slobode i kulture

30/10/2020

Međunarodni centar za mir je aktivan i u izdavačkoj djelatnosti, objavio je 357 knjiga u bibliotekama Dialogos, Memoria, Harfa, Svjedočanstva, Grad, Pismo, Slovo, Govor, Medicina, Arhitektura

Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić izjavio je povodom 30 godišnjice djelovanja te organizacije da je IPC prva registrovana nevladina organizacija za borbu za ljudska prava, slobodu, mir i kulturu te da djeluje od 1990. pod imenom Centar za mir zajedno sa Građanskim forumom Sarajevo, a od 1991. pod svojim imenom IPC/UMCM kada je i pokrenuo internacionalne mirovne akcije i Kampanju protiv rata, saopćila je press služba IPC-a.

IPC je, kako se navodi u saopćenju, osnivač i izdavač časopisa za ljudska prava “WHY”na engleskom jeziku i tv emisija i dokumentarnih filmova o građanskim slobodama i slobodi govora.

Tokom dugogodišnjeg rada Međunarodni centar za mir bio je organizator i suorganizator najznačajnijih mirovnih akcija i solidarnosti u borbi za slobodu u BiH i Evropi.

Također je osnivač i suizdavač časopisa “Dijalog” 1995. koji ove godine obilježava 25. godišnjicu od osnivanja i izlaženja.

Međunarodni centar za mir je aktivan i u izdavačkoj djelatnosti, objavio je 357 knjiga u bibliotekama Dialogos, Memoria, Harfa, Svjedočanstva, Grad, Pismo, Slovo, Govor, Medicina, Arhitektura.

Također, IPC je organizator Internacionalnog festivala “Sarajevska zima” koji je do sada imao 36 izdanja.

IPC je predstavio oko petsto bosanskohercegovačkih umjetnika u svijetu, te za međunarodnu promociju umjetnosti i kulturne baštine BiH dobio mnogobrojna priznanja, a posebno je vrijedna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva “Sarajevskoj zimi”.

Jubilej IPC/UMCM obilježit će se na naredne godine tokom trajanja Festivala “Sarajevska zima” i na prvoj Olimpijadi kulture Sarajevo 2021., kad će biti objavljena monografija “Mir i sloboda su nedjeljivi”, reprint časopisa “Why”,saopćeno je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.