Počasni govornik

Spahić na međunarodnom umjetnički politički projekt “Granični prijelazi – Onsaemiro”

spahic

Ovaj projekt sadrži različite oblike istraživanja, izložbe, konferencije i prezentacije i na njemu učestvuju umjetnici iz svih krajeva svijeta

Predsjednik Međunarodnog centra za mir i i direktor SWF Ibrahim Spahić pozvan je na Prvi međunarodni umjetnički politički projekt – “Granični prijelazi – Onsaemiro” na sudjelovanje u Nine Dragon Heads na DMZ & JSA.”Granični prijelazi – Onsaemiro” kolektivni je projekt zajednice Shuroop Art i Nine Dragon Heads International.

Radi se o projektu koji istražuje međusobne utjecaje i veze umjetničkog i geopolitičkog. od 22. septembra do 5. oktobra 2019.u DMZ & JSA, Suvon Museum of Art Experimental Space UZ, Space NOON.

Ovaj projekt sadrži različite oblike istraživanja, izložbe, konferencije i prezentacije i na njemu učestvuju umjetnici iz svih krajeva svijeta.

Spahić je pozvan da predstavi svoj projekat Peace, Art, Freedom i bude počasni govornik na Simpozijumu u demilitarizovanoj zoni/DMZ , predavač na Univerzitetu i svoj poetski GEO/performans “Sjever i Jug”.

On će tokom svog boravka posebno lobirati za projekat Concert hall Sarajevo i pozvati umjetnike svijeta na Olimpijadu kulture Sarajevo 2021.

Povodom ovog izuzetnog događaja Spahić je izjavio da umjetnost ne priznaje granice među ljudima i prirodno je suprostavljena različitim geopolitičkim interesima, razdvajanju porodica i naroda o ćemu svjedoči i savremena politička opsesija granicama. U svom govoru i predavanju posebno ću naglasiti značaj Povelje Kulin bana iz 1189. godine koja nije samo bitna za našu zemlju već i za naše susjede, Mediteran, Evropu i svijet kao povijesni dokument koji daje mudar ljudski vladarev i geopolitički odgovor na pitanje o umjetnost života u miru i slobodi.