Kultura

Spahić: Obralić bio grafičar bosanskohercegovačke intime

11/09/2018

Povodom smrti bosanskohercegovačkog slikara, grafičara i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Salima Obralića, direktor Međunarodnog festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić uputio je, u svoje i uime Međunarodnog centra za mir saučešće porodici, prijateljima i umjetničkoj zajednici BiH.

– Obralić je bio grafičar bosanskohercegovačke intime. Radovi umjetnika trajno su svjedočanstvo o svijetu u kojem se povijest suočava sa ljudskom životnom dramom. Grafike i slike Obralića su likovni zapisi koji otkrivaju, posebno slikom “Majke” značenje i beskonačnost ljubavi. Sahani iz Počitelja postaju u djelima Obralića dio kosmičkog, savršenog i mističnog poniranja u suštinu čovjekove upitanosti nad svakodnevnicom – kazao je Spahić.

Salim Obralić bio je aktivni učesnik u mnogobrojnim programima Međunarodnog centra za mir i “Sarajevske zime”, izlagao je svoja djela, radio plakate za Festival i aktivno sudjelovao u pripremanju i predstavljanju najznačajnije likovne izložbe u modernoj BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.