Kultura

Predsjednik IPC

Spahić: Spriječiti bilo kakvu administrativnu kontrolu slobode stvaralaštva

22/04/2020

Pozivam vas da preduzmete odlučujuće korake u saradnji sa svim vladinim i nevladinim organizacijama i institucijama u kreativnom oblikovanju opstojnosti temeljnih humanističkih univerzalnih vrijednosti,

Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić, povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, uputio je otvoreno pismo generalnoj direktorici UNESCO-a Audrey Azoulay, generalnoj sekretarki Vijeća Evrope Mariji Pejčnović Burić i predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, pozivajući ih da osujete svaki pokušaj restrikcije slobode stvaralaštva.

– Živimo u vremenu planetarne zabrinutosti za zdravlje i ‘socijalne distance'/koronavirusa COVID-19, koju svi u svijetu ocjenjuju kao veliko iskušenje za svakog čovjeka i čovječanstvo. Obilježavamo Dan knjige i autorskih prava inspirisani djelima Servantesa i Šekspira i autorskog stvaralaštva. Svaka Knjiga ima svoju ružu u ovom danu. Barcelona nam je darovala taj čudesni običaj razmjene dva dobra i decenijama ga u Sarajevu sa radošću slavimo – navodi Spahić u pismu.

Istovremeno, podsjeća da svi u ovom virtuelnom svijetu knjigu i ružu možemo poslati online putem, ali da to ne može zamijeniti ni na koji način doživljaje i osjećaje koje donosi čitanje knjige, miris i dodir ruže.

– Pozivam vas da zajedno pokrenete odlučnu svjetsku kampanju da društva i države donesu razumne i odgovorne odluke koje se odnose na sve oblasti umjetnosti, kulturu, nauku, obrazovanje, komunikaciju i medije, jer bez njih nema ni održivog ekonomskog i socijalnog razvoja – navodi Spahić.

Također, apelira na čelnike institucija kojima je pismo upućeno da, u skladu sa konvencijama, rezolucijama, deklaracijama i agendama o zaštiti prirodne i kulturne baštine raznolikosti i žive stvaralačke umjetnosti i autorskih djela, upozore svjetsku javnost “na nedopustivo korištenje okolnosti u kojima danas živimo na planeti zemlji za bilo kakvu administrativnu kontrolu i restrikcije slobode stvaralaštva i riječi, čega smo, nažalost, svjedoci”.

– Pozivam vas da preduzmete odlučujuće korake u saradnji sa svim vladinim i nevladinim organizacijama i institucijama u kreativnom oblikovanju opstojnosti temeljnih humanističkih univerzalnih vrijednosti, koje i simbolično i stvarno knjiga i ruža predstavljaju i za naše zdravlje i za opstanak civilizacije – navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu, saopćeno je iz IPC-a.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.