Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

27. godišnjice od paljenja

Spahić: Vijećnica je knjiga mudrosti života

vijecnica (1)

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica u kojoj je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB), zapaljena je u noći 25. na 26. august prije 27 godina

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić kazao je danas povodom obilježavanja 27. godišnjice od paljenja sarajevske Vijećnice da to, jedno od najljepših austrougarskih zdanja, predstavlja “knjigu mudrosti života”.

– Bilo bi lijepo da sadašnje posjetioce Vijećnice dočekaju knjige, čitaonice i bibliotekari te da putnici namjernici ponesu tu poruku o Sarajevu i Bosni i Hercegovini – istaknuo je Spahić.

Prisjetio se svih događaja koji su organizirani u Vijećnici poput koncerta, pozorišnih i baletskih predstava, izložbi, filmskih projekcija i književnih susreta, naglasio je da su tokom tih događaja posjetitelji svjedočili da je knjiga temeljna vrijednost života.

Najavio je da će u čast ovogodišnjeg obilježavanja 830 godina od kada je napisana Povelja Kulina bana Vijećnici pokloniti kopiju Povelje u nadi da će Dubrovački arhiv i Biblioteka iz Sankt Peterburga izložiti u Vijećnici originalne primjerke Povelje.

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica u kojoj je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB), zapaljena je u noći 25. na 26. august prije 27 godina.