Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pravo Ljudski Film Festival

Specijalna projekcija filma “Novac”

largent-cdr

Projekciju filma “Novac”, koja će biti upriličena u kinu Vatrogasac, podržali su Nacionalna fondacija za demokratiju iz Washingtona, te Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Pravo Ljudski Film Festival najavio je za 10. juli specijalnu projekciju na otvorenom filma “Novac” (L'Argent) aktuelnog francuskog reditelja Roberta Bressona.

-Nakon što nam je pandemija pokazala šta znači kada se ključne društvene veze među ljudima prekinu, ali nas i podstakla da počnemo ponovo otkrivati zajedničke ideje o boljem društvu, došao je trenutak da porazmislimo o stanju krajnjeg paradoksa u kojem se čovječanstvo našlo. Kriza je razotkrila sve ono što nas dijeli, ponajviše, potpuno poremećen ustroj svijeta koji štiti socio-ekonomske elite na račun svih nas. Kriza je, međutim, pokazala da se zajednice povezuju jače nego ikad – od sitnih, a životno važnih činova solidarnosti i odgovornosti do masovnih i snažnih društvenih kretanja koje traže ništa manje od rušenja cjelokupne političke i ekonomske mašinerije – navode iz PLJFF-a.

Podsjećaju publiku da je film i dalje umjetnost javnog prostora koja okuplja emotivno, ali i fizički, u zajedničkom kulturnom iskustvu te da se ne smije nepovratno preseliti u virtuelni svijet.

-Posljednji film Roberta Bressona Novac (L'Argent, Francuska, 1983, 83’) spada u ona djela koja jednostavnošću svoje osnovne narativne ideje oslikavaju kompleksnu sliku društvenog ustroja u kojem živimo. Prateći jednu krivotvorenu novčanicu koja prolazi od ruke do ruke da bi u potpunosti pretumbala (bar) jedan život, uvjeravamo se da je čovjek biće duboko povezano sa bićima sličnim sebi i da samo jedan čin prevare može narasti do lavine koja znači propast – saopćeno je.

Projekciju filma “Novac”, koja će biti upriličena u kinu Vatrogasac, podržali su Nacionalna fondacija za demokratiju iz Washingtona, te Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo.