mostar

SPKD “Prosvjeta” obilježava godišnjicu smrti Alekse Šantića

SPKD Prosvjeta – Šanticev festival djece pjesnika

I ove godine zabilježen je iznimno velik interes za ovaj festival te je na javni konkurs stiglo preko 1.500 radova učenika osnovnih škola iz svih država regije

U povodu obilježavanja godišnjice smrti pjesnika Alekse Šantića, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) “Prosvjeta” Mostar u utorak, 2. februara, u 10 sati posjetit će grob Alekse Šantića i uz prigodan recital položiti cvijeće.

Finale međunarodnog Šantićevog festivala djece pjesnika, koje se tradicionalno održavao u veljači, ove godine zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa održat će se nekoliko mjeseci kasnije, i to na dan rođenja Alekse Šantića. Festivalski program bit će upriličen od 26. do 28. maja ove godine, priopćeno je iz SPKD-a Prosvjeta Mostar.

I ove godine zabilježen je iznimno velik interes za ovaj festival te je na javni konkurs stiglo preko 1.500 radova učenika osnovnih škola iz svih država regije.

“Na dosadašnja izdanja Šantićevih festivala djece pjesnika u Mostar je došlo preko 200 mladih pjesnika, odnosno finalista festivala iz svih država regije. Još veći uspjeh je što su neki učesnici, potaknuti uspjehom na festivalu, izdali i svoje prve knjige i nastavili putem izgradnje života u kulturi”, stoji u saopćenju.