Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SPKD Prosvjeta predstavila prošireno izdanje kataloga slika Lazara Drljače

drljaca.promocija

Srpsko prosvjetno kulturno društvo “Prosvjeta” Sarajevo predstavilo je večeras drugo, prošireno izdanje kataloga slika Lazara Drljače u kome su njegove 62 sačuvane slike i skice. Prvo izdanje objavljeno je 2012. godine, na stotinu i tridesetu godišnjicu rođenja tog bh. slikara, kad je u Umjetničkoj galeriji BiH postavljena i izložba.

Likovni kritičar Vojislav Vujanović kazao je Feni da taj katalog sadrži djela Lazara Drljače koja su sakupljena u namjeri da se sačuva njegova likovna baština, a kulturna javnost u BiH i regiji ponovo susretne s grandioznim djelom tog umjetnika čije je slikarstvo obilježilo 20. stoljeće.

Podsjeća da je život tog bh. slikara protkan tajnama. Razlog njegove odluke da poslije Rima, Pariza i drugih evropskih centara, život nastavi u „divljini“ ostat će tajna.

– Lazar Drljača bio je opsjednut svim onim što je iznad mjere čovjeka. To što je iznad mjere čovjeka, bila je njegova inspiracija, njegova duhovna hrana, to je ono što se nalazi u njegovom djelu – naglasio je.

Misli da SPKD “Prosvjeta“”na ovaj način odaje dužno poštovanje baštini Srba koji su živjeli, stvarali i svoja djela ostavljali u Sarajevu.

Stručna suradnica na projektu Ivana Udovičić smatra da je Drljača čvrsto pozicionirao svoje mjesto u historiji bh. umjetnosti te naglašava da je najveći dio njegove ostavštine pohranjen u Umjetničkoj galeriji BiH.

Lazar Drljača (Blatna kod Bosanskog Novog 1882. – Konjic 1970.) bh. akademski slikar ostavio je dubokog traga ne samo svojim umjetničkim djelom (koje spada u vrh evropskog i svjetskog slikarstva) nego i načinom života zbog kojeg ga još nazivaju i posljednjim bosanskim bogumilom. Sam je pravio boje za svoje slike od prirodnih materijala koje je nalazio po planini Prenj. Njegov život kao da je stao u onaj epitaf sa stećka “Dokle bih, pošteno i glasovito bih”.