Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SPKD Prosvjeta upriličilo predavanje o krsnim slavama kod Srba

krsna_slava

Krsna slava je jedno od obilježja identiteta srpskog naroda, koja svojom duhovnom dimenzijom čovjeka približava živom Bogu i predstavlja svojevrsno prenošenje liturgijskog iskustva i crkvenog doživljaja na nivo ‘domaće ili male crkve’, odnosno porodice, gdje se nastavlja slavljenje imena Božijeg.

Istaknuto je to večeras na predavanju koje je uoči praznika Svetog Save – Savindana, koji se po gregorijanskom kalendaru obilježava 27. januara, upriličeno u Sarajevu u organizaciji Kluba žena „Mis Irby“ pri Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu (SPKD) „Prosvjeta“.

Govoreći o temi „Krsne slave kod Srba, najčešće: Nikoljdan, Đurđevdan, Jovandan, Savindan“, starješina Saborne crkve, sveštenik Vladimir Stupar kazao je kako je pojam slave duboko teološki, hrišćanski i biblijski pojam zato što slava priliči samo Bogu, a o čemu čovjek kao biće svjedoči kroz vlastiti život i odnos s Bogom, bližnjima i svetiteljima.

– Sama slava jeste upravo taj simbol i duboko usađena ljudska potreba da svojim cjelokupnim životom proslavi Boga – pojasnio je sveštenik Stupar, precizirajući da je u centru slave sveto ime Božije i svetitelj, te da je to ujedno i poziv hrišćanima da sebe ugrade u red onih ljudi koji proslavljaju Boga, svjedočeći tako da se istinska čovječnost otkriva kroz istinsko Bogopoštovanje.

Dodao je da je slava više od običaja, te se ne radi o paganskoj tradiciji s tragovima mnogoboštva, potcrtavajući da je krsna slava onaj vječni odsjaj slavlja koji karakterizira svetu liturgiju i jednog identiteta za koji je, između ostalih, najzaslužniji Sveti Sava, prvi srpski prosvjetitelj i učitelj koji je Srbe uveo u red Božijeg naroda.

Obilježja krsne slave su, kako je rečeno, liturgijski elementi – hljeb, vino, svijeća i žito, koji nose snažnu simboliku i duhovna značenja, „bez kojih bi se krsna slava pretvorila u običan ručak s prijateljima i članovima uže porodice“.

Sveštenik Stupar je u tom kontekstu naglasio značaj unutrašnjeg prosvjećenja srca, duše i razuma, proslavljanjem Boga na nivou porodice, ukućana i ostvarivanjem suštinske zajednice s Ocem nebeskim, jednih s drugima i s precima, protiveći se pritom svojevrsnoj komercijalizaciji krsnih slava i bahatosti u tom pogledu.

Predavanje o spomenutoj temi propraćeno je prigodnim programom, duhovnim pjesmama, odnosno nastupom crkvenog hora „Sloga“ i dirigenta Stefana Mojsilovića.