Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Muzejske priče"

Spomenici Drugog svjetskog rata na izložbi u Historijskom muzeju BiH

historijski_muzej_bih

Izložba je dio projekta ‘Muzejske priče’, koji provodi Grad Sarajevo u partnerstvu sa Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu ‘Vuk Karadžić’ iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva

Historijski muzej BiH najavio je za danas otvaranje izložbe nazvane ‘Spomenici Drugog svjetskog rata sa fokusom na Spomen kompleks Kadinjača’.

Izložba je dio projekta ‘Muzejske priče’, koji provodi Grad Sarajevo u partnerstvu sa Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu ‘Vuk Karadžić’ iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

Projekt se finansira iz IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Srbija 2014.-2020.

Cilj projekta je jačanje kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine i Srbije kroz podršku rada muzejima kao čuvarima kulturno-historijskog naslijeđa i tradicije, u smislu povećanja njihove vidljivosti, unaprjeđenja kapaciteta, poboljšanja međusobne saradnje i podizanja svijesti o važnosti muzeja u društvu.

Projektom je obuhvaćeno deset muzeja prekograničnog područja, pet iz Bosne i Hercegovine i pet iz Srbije. Osim Historijskog muzeja BiH koji je partner projekta, iz Bosne i Hercegovine projektnim aktivnostima obuhvaćeni su još Zemaljski muzej BiH, Olimpijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Muzej Vijećnica.

Historijski muzej BiH bio je koaplikant Gradu Sarajevu na tom projektu, sudjelovao u kreiranju te uspješno provodio njegove projektne aktivnosti.

Izložba ‘Spomenici Drugog svjetskog rata sa fokusom na Spomen kompleks Kadinjača’ rezultat je saradnje Historijskog muzeja BiH i Narodnog muzeja Užice iz Srbije.

Na izložbi su prikazani neki od najznačajnijih spomen-parkova i spomeničkih kompleksa Drugog svjetskog rata sa posebnim osvrtom na Spomen kompleks Kadinjača, kao primjerom njihovog nastanka i razvoja.

Spomenik na Kadinjači u Užicu podignut je u slavu poginulim partizanima Radničkog bataljona no, poput ostalih spomenika Drugog svjetskog rata, u sebi nosi univerzalnu poruku heroizma i odlučnosti u borbi protiv fašizma.

– Kao muzej koji se bavi naslijeđem Drugog svjetskog rata i socijalizma, Historijski muzej BiH – nekadašnji Muzej revolucije BiH, svojevrsni je spomenik tom vremenu i kao takav idealno mjesto za predstavljanje te izložbe – navodi se.

Izložba je doprinos da se savremenom posmatraču približi nekadašnji sjaj tih spomenika te da se staze prema njima osvijetle nekim novim interpretacijama.

Otvaranje izložbe ‘Spomenici Drugog svjetskog rata sa fokusom na Spomen kompleks Kadinjača’ najavljeno je danas u Historijskom muzeju BiH, s početkom u 11 sati.