Kultura

finale 25. sff-a

Srce Sarajeva za “Take Me Somewhere Nice” bh. rediteljice Ene Sendijarević

22/08/2019

Srce Sarajeva za najboljeg reditelja dobio je turski reditelj Emin Alper za film “Priča o tri sestre”

U Narodnom pozorištu u Sarajevu dodijeljene su večeras nagrade “Srce Sarajeva” najboljim rediteljima i rediteljicama, glumcima i glumicama, te dugometražnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima koji su prikazani u okviru Takmičarskog programa 25. izdanja SFF-a.

Ceremoniju je vodila Amra Bakšić Čamo koja je podsjetila kako je ekipa SFF-a ove godine prikazala rekordnih 270 filmova u 18 različitih programa, iz čak 56 zemalja.

“Festival smo otvorili filmom ‘Sin’ bh. rediteljice Ines Tanović i tu noć su dvojica oskarovaca, Alejandro Inarittu i Pawel Pawlikowski, dobili Srce Sarajeva. U međuvremenu smo ovu nagradu dodijelili i Isabelle Huppert i Timu Rothu”, rekla je između ostalog Bakšić Čamo.

Najbolji igrani film 25. Sarajevo Film Festivala je “Take Me Somewhere Nice” bh. rediteljice Ene Sendijarević.

“Tu sam sa svojom ekipom, veoma sam počašćena. Hvala mom timu koji mi je pomogao da napravim svoj prvi igrani film, vjerovao mi, bez njih ne bih uspjela. Peti put sam na ovom festivalu koji mi je zaista pružio mnogo”, rekla je Sendijarević.

Srce Sarajeva za najboljeg reditelja dobio je turski reditelj Emin Alper za film “Priča o tri sestre”.

Srce Sarajeva za najboljeg glumca dobio je Levan Gelbakhiami za ulogu u filmu “A onda smo plesali”.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu otišlo je u ruke Irinin Jambonas koja je ostvarila glavnu ulogu u filmu “Ukrug”.

Specijalnu nagradu žirija Takmičarskog programa – dokumentarni film dobio je film “Gomila materijala” bh. autorice Sajre Subašić, dok je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film otišlo za ostvarenje “Kad su rasle japanske jabuke” reditelja Hilala Baydarova.

Nagrada Human Rights otišla je u ruke mađarske rediteljice Reka Szabi za film “Euforija postojanja”.

Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je srbijanski reditelj Nikola Stojanović za film “Sherbet”.

Najbolji kratki film 25. SFF-a je “Posljednja slika o ocu” Stefana Đorđevića, dok je posebnu nagradu žirija dobio Adi Voicu za film “Posljednje putovanje na more”.

Ceremoniji dodjele nagrada Srce Sarajeva u Narodnom pozorištu prethodila je šetnja crvenim tepihom na kojem su se našle brojne filmske zvijezde iz BiH, regije i svijeta.

Nakon dodjele nagrada u Ljetnom kinu Raiffeisen će u sklopu Open Air programa biti upriličena projekcija filma “Lijepo doba” francuskog reditelja Nicolasa Bedosa. Festivalska publika sutra će imati priliku pogledati pobjedničke filmove iz svih takmičarskih kategorija 25. Sarajevo Film Festivala.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.