Sarajevo

Srednjoškolci stand-upom u Magacin Kabareu pokazali vještine javnog nastupa

FNA_115514

Navedenu aktivnost producirala je Zana Marijanović, kojoj je bilo zadovoljstvo raditi s mladima, posebno jer je riječ o stand-up komediji, koja se i ovog puta pokazala kao “idealno sredstvo koje mladima može pomoći o problemima koji ih tište ili smatraju da ih mogu izbjeći, pa čak i ponuditi rješenje”

Učenici iz deset srednjih škola iz BiH danas su kroz stand-up izražaj u Magacin Kabareu u Sarajevu pokazali vještine javnog nastupa i govora s fokusom na aktuelne probleme u bh. društvu.

–  Učešće u ovoj aktivnosti “Javni govor i dijalog u zajednici (Stand up)”, koja je realizovana u okviru projekta “Budi inspiracija”, otvorilo mi je neka nova vrata jer se do sada nisam susretao sa stand–upom. Uvidio sam da je odličan vid umjetnosti da se široj masi predstave aktuelnosti na komičan način, a o tome nas je više naučio komičar Jasmin Đemiđić  – izjavio je Feni učenik Gimnazije u Gradačcu Vedran Mujić.

Navedenu aktivnost producirala je Zana Marijanović, kojoj je bilo zadovoljstvo raditi s mladima, posebno jer je riječ o stand-up komediji, koja se i ovog puta pokazala kao “idealno sredstvo koje mladima može pomoći o problemima koji ih tište ili smatraju da ih mogu izbjeći, pa čak i ponuditi rješenje”.

– Teme su uglavnom vezane za predrasude, stereotipe, nepravdu odnosno razloge zbog kojih mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu. Ako se svi mladi slože da su njihovi problemi isti – shvate, uoče, analiziraju ih i na kraju zahtijevaju soluciju onda zaista govorimo o svijetloj budućnosti i zato sam počastvovana što učestvujem u ovakvom projektu – rekla je za Fenu Marijanović nakon upriličene aktivnosti za koju je zaslužan i redatelj Emir Kapetanović.

Iza njih je devetogodišnje iskustvo u vođenju i produciranju radionica  s mladima s ciljem da se kroz umjetnost skrene pažnja na probleme s kojima se žele suočiti.

To podrazumijeva sve radnje – od ideje, konceptualizacije, razvijanja i pisanja teksta pa do samog nastupa, dikcije, gestikulacije, artikulacije, mimike koja služi prilikom izvođenja stand-upa.

– Ovo je dobar vid savremene umjetnosti pomoću kojeg možemo promovirati demokratske vrijednosti i doprinijeti u pomirenju mladih jer se sve ono negativno ostavlja po strani – poručila je učenica Ekonomske škole iz Travnika Hana Kolasević nakon sudjelovanja u aktivnosti “Javni govor i dijalog u zajednici (Stand up)”.

Projekat “Budi inspiracija” podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u BiH, a implementira ga Nacionalni demokratski institut u BiH u saradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini i Fondacijom INFOHOUSE.

Posvećen je kreiranju većeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta i izgradnji saradnje između mladih koji dolazi iz različitih etničkih sredina.