Šta se u januaru najviše tražilo u online knjižari

knjige

Početkom godine, odnosno u mjesecu januaru, tablica najtraženijih naslova u najvećoj BH online knjižari na adresi – knjiga.ba izgleda ovako:

1. Ljubav u doba kokaina

2. Najljepše bosanske basne

3. Pobune

4. Psihologija roditeljstva

5. Što pepeo priča

6. Miki

7. Izr(ij)eke -Izreke za raju iz Raja

8. Pipi duga čarapa

9. Dosjei

10. Ispovest

Preporuka

Simonida Milojković – Ljubav u doba kokaina

Ljubav u doba kokaina je dramatična i porazna ispovijest beogradske studentice, koju je njen mladić gurnuo u pakao droge.

Ni u svom novom romanu autorka „Grabljivice“ ne preza da stvari nazove svojim imenima, stvarajući uvjerljive i prepoznatljive likove jedne izgubljene generacije u zemlji bez nade i iluzija, i vodeći radnju lako i jednostavno.

Posebnu boju ovom novom romanu o stranputicama današnjih mladih ljudi daju neposredan ispovjedni ton glavne junakinje, obraćanje bez uvijanja i prećutkivanja, otvoreno i bez kajanja.

Derviš Sušić – Pobune

U Pobunama je prikazan bosanski (prvenstveno bošnjački) čovjek koji, naizgled, trpi i podnosi sve nedaće, dok u jednom trenutku ne pokaže, otvoreno, svoju tvrdoglavost i prkos, odnosno, dok se ne pobuni. Te pobune su u ovoj knjizi nekada uzimale velike razmjere, a nekada bile individualne. Pobune su bile prvenstveno protiv klasnih razlika:

… Dok je uprava gore, dronjav žitelj dolje, a vojska grdna zvijer na tankom lancu, bit će buna i pohara…

Marina Radoš – Miki

Nije to roman kakvom se nadate i kojeg očekujete. Upravo suprotno, roman Marine Radoš pod nazivom Miki upravo je ono što najmanje želite. Zašto? Jako je jednostavno. Jer ga ne čitate, budući da on sistemski čita vas (Martina Mlinarević – Sopta)

U ovom romanu ima toliko podijeljene intime da u neku ruku graniči s bezobrazlukom, kulturnim skandalom koji bi mogao pokrenuti umjetničko književnu scenu u Mostaru (Veselin Gatalo)