Kultura

Roman Mehmeda Đedovića

“Staza mrkog medvjeda 1463.” – priča iz bosanske prošlosti

27/03/2021

Radostan zbog knjige kao da je prva, autor ističe da je 'Staza mrkog medvjeda 1463.' historijska priča ispričana savremenim jezikom, odvija se kao na traci dobro režiranog filma o bosanskoj prošlosti

Bosanskohercegovački književnik Mehmed Đedović objavio je novi roman ‘Staza mrkog medvjeda 1463.’, a iza intrigantnog i zanimljivog naslova slijedi jednako takva priča iz bosanske prošlosti.

Radostan zbog knjige kao da je prva, autor ističe da je ‘Staza mrkog medvjeda 1463.’ historijska priča ispričana savremenim jezikom, odvija se kao na traci dobro režiranog filma o bosanskoj prošlosti.

– Svaka stranica romana produbljuje žeđ za čitanjem i čitalac, uvučen u priču, putuje u duhu kroz avanture likova u romanu – napisao je autor.

Da je umijeće pričanja naročit dar odabranima da ožive i ovjekovječe prošlost, događaje i ljude kao njihove aktere, prolazne u vremenu, Mehmed Đedović je potvrdio na sjajan način.

Iako je roman historijski, autora više od historijskog zanima ljudska sudbina na koju čovjek pokušava utjecati u svim sferama svog života u ljubavi, prijateljstvu, vječitom traganju za snovima koje uvijek iznova pokreće želja da se ulovi sreća…

Upravo to suprotstavljanje sudbini čini život Đedovićevih književnih junaka nepredvidljivim i uzbudljivim, i kad je ishod sretan i kad je tragičan. ‘Staza mrkog medvjeda 1463.’ je uzbudljiva, sjajno ispričana priča, koliko realna, toliko i mistična.

Đedović otkriva ponore ljudske duše vodeći svoje likove putem opasnosti, kroz avanture koje čitaoca drže prigrljenog uz knjigu, u napetosti te im nudi neočekivana putovanja i dinamičnu radnju.

Tim romanom književnik iz Tuzle Mehmed Đedović potvrđuje da je, s razlogom za svoj prethodni istorijski roman ‘Legionar’, dobio dvije najprestižnije nagrade u Bosni i Hercegovini: Godišnju nagradu Društva pisaca i Nagradu “Skender Kulenović”.

Roman ‘Staza mrkog medvjeda 1463.’ objavljen je uz potporu federalne Fondacije za izdavaštvo, a izdavač je ‘Planjax’ Tešanj.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.