Kultura

Milomir Kovačević Strašni izložio zbirku fotografija nastalih u ratnom Sarajevu

27/04/2017

Sarajevski velikan fotografije Milomir Kovačević Strašni priredio je izložbu fotografija ‘Sarajevo – Strašni grad, Strašni pisci, Strašni fotograf’, koja je večeras otvorena za posjetioce u Umjetničkoj galeriji BiH.

Radi se o zbirci fotografija nastalih u ratnom Sarajevu koje prate tekstovi pisaca, a na tom projektu rađeno je više od tri godine.

Publicist Zlatko Dizdarević na otvaranju izložbe zbirku fotografija okarakterizirao je kao dokument o nama, onakvima kakvi smo bili i na što možemo biti ponosni.

– Nisam siguran da možemo biti ponosni na ono što smo danas, onoliko koliko smo to bili tada – kazao je Dizdarević, koji je također zastupljen u toj izložbi fotografija.

Značajnim smatra što postoje djela Milomira Kovačevića za koja kaže da će biti sve značajnija kako vrijeme bude odmicalo, da se „vidi ko smo, šta i kakvi bili, jer se ta priča mijenja, dodaje joj se, frizira se…“. Za njega je dramatično vidjeti na fotografijama Milomira Kovačevića neke ljude koji su nam tada mnogo značili, a sada malo ili ništa ne znače.

Njegove su fotografije, kaže Dizdarević, bitno drugačije nego fotografije svih svjetskih fotoreportera koji su proveli rat ovdje.

– Oni su nas posmatrali kao spektakularnu priču, na ovaj ili onaj način, s više ili manje sentimenta, a Strašni je bio on među nama, a mi zajedno s njim. Zato su te fotografije drugačije – kaže i ističe jednostavnost kojom govori o nama i činjenicu da „tu nema spektakla, ima samo duša“.

Milomir Kovačević Strašni zahvalan je za pažnju koja je postavkom te izložbe posvećena njemu i njegovom stvaralaštvu. Ističe važnost suradnje sa piscima na stvaranju tog projekta te kaže da je ovo “naša historija, trebamo o njoj pričati mi koji smo bili tu, a ne da nam dolaze sa strane da pričaju kako je nama bilo.“

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović zvanično je otvorio izložbu za koju kaže da je događaj godine i priča za historiju, sjećanje i podsjećanje.

Sarajevski fotograf sa svjetskim renomeom Milomir Kovačević Strašni član ULUPU BiH-a postao je 1989. godine. Od početka je njegov opus posvećen životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu. Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih fotohroničara grada. Dobitnik je mnogih priznanja.

Izložba fotografija ‘Sarajevo – Strašni grad, Strašni pisci, Strašni fotograf’ bit će otvorena za posjetioce do 3. juna.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.