Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

autora Borisa Lalića

Strip “Sarajevski duh” donosi priču o razvoju Sarajeva kroz bogatu istoriju

211201_strip

Strip je baziran na tekstu Borisa Lalića i govori o razvoju grada Sarajeva kroz njegovu dinamičnu i bogatu istoriju. Polaznici škole radili su na svojim sopstvenim projektima, a jedan dio adaptirao je kratku priču bosanskohercegovačkog pisca Borisa Lalića

Radionica Sarajevska škola stripa Centra kulture i mladih (CKM) predstavit će se 2. decembra publici stripom “Sarajevski duh” u Galeriji u Jelićevoj.

Strip je baziran na tekstu Borisa Lalića i govori o razvoju grada Sarajeva kroz njegovu dinamičnu i bogatu istoriju. Polaznici škole radili su na svojim sopstvenim projektima, a jedan dio adaptirao je kratku priču bosanskohercegovačkog pisca Borisa Lalića.

Glavni lik je, zapravo duh urađen u maniru japanskih ”anime” likova. Taj zanimljivi “sarajevski duh” vodi nas kroz magična i turbulentna stoljeća, gdje se isprepliću stvarne činjenice i različiti likovni izričaji.

Prvi dio stripa završen je i predstavljen sarajevskoj publici krajem 2020. godine i nosio je naziv “Sarajevska priča”.

“Sarajevski duh” poslužit će i kao edukativno-promotivni strip u promoviranju domaćeg turizma i širenja znanja o Sarajevu.

Na stripu je radilo jedanaest polaznika različitog uzrasta: Ivan Čulina, Matea Fajković, Ilma Tuka, Tina Zvečevac, Ajla Hasanbegović, Emin Jaganjac, Jelena i Boris Popović, Jasmin Vuk, Lukman Babajić i Anita Smajić.

Pored stripa, polaznici će predstaviti i originalne crteže na izložbi, saopćila je press služva CKM Sarajevo.