Kultura

7. juna

Studenti Muzičke akademije UNSA na Majskim muzičkim svečanostima

06/06/2022

Ovom prilikom će biti predstavljen rad studenata kompozicije koji će učestvovati u interpretaciji svojih djela

Treće koncertno predstavljanje studenata različitih odsjeka Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu pod okriljem festivala Majske muzičke svečanosti bit će održano u utorak, 7. juna u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Alex Mateescu (violina) izvest će dva stava iz Sonate Johanna Sebastiana Bacha, nakon čega će uz klavirsku pratnju umjetničkog saradnika Milana Lucića nastupiti sopranistice Hana Salihović i Laura Kozlinger. Salihović će interpretirati “Želim živjeti”, ariju Julije iz opere “Romeo i Julija” Charlesa Gounoda, a Kozlinger “Pjesmu mjesecu”, ariju Rusalke iz istoimene opere Antonína Dvořáka.

Milutin Radulović (violina) će sa umjetničkom saradnicom Dženanom Hadžić (klavir) svirati ariju Lenskog iz opere “Evgenij Onjegin” Pjotra Iljiča Čajkovskog u aranžmanu za violinu i klavir, nakon čega će se predstaviti Trio u sastavu Larisa Lejla Droce (violina), Selma Sulejmanagić (viola) i Iva Lazić (klavir) koji će izvesti stav Modéré iz Trija za violinu, violu i klavir.

Jelena Filipović (flauta) će uz klavirsku pratnju umjetničke saradnice Lejle Klepo-Hadžić interpretirati Baladu za flautu i klavir Franka Martina, dok će Marko Markanović (gitara) izvesti Sonatu Alberta Ginastere. Safet Tahirović (harmonika) će svirati Caprice Vjačeslava Semionova.

Ovom prilikom će biti predstavljen rad studenata kompozicije koji će učestvovati u interpretaciji svojih djela. Moamer Balihodžić će svirati vlastitu kompoziciju “ĆIRO” za usnu harmoniku i efekte, nakon čega će Mirza Gološ interpretirati svoj komad “SYNC To BUG” za klavir i traku.

Na programu će se naći i djelo “Valkyrie Eleison” za alt flautu, violončelo, multipercussion, Arturia Minibrute2 i Valhalla delay Roka Đuzela koje će, osim kompozitora, interpretirati i Sonja Međugorac (flauta), Hana Hamza (violončelo), Davor Maraus (multipercussion) i Lamija Hasković (Arturia Minibrute2).

Koncert će zaokružiti nastup Sonje Međugorac (flauta), Dine Rešidbegovića (klavir) i Merime Kamber Oručević koji će izvesti kompoziciju “How did Anton Webern die? A Groove Story.” za (ozvučene) flautu, klavir i dvije violine Rijada Kaniže.

Ulaz na koncert je slobodan, saopćeno je iz Muzičke akademije Sarajevo.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.