Kultura

Studenti osječke Umjetničke akademije u Mostaru s predstavom “Skriveno u oku”

07/05/2018

Studenti osječke Umjetničke akademije gostovat će u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Mostar s predstavom “Skriveno u oku” koja će biti izvedena u utorak, 8. svibnja, u 20 sati.

“Skriveno u oku” scenska je igra koju su pripremili i izvode studenti osječke Umjetničke akademije pod mentorstvom nastavnika Tatjane Bertok-Zupković, Roberta Raponje i Katice Šubarić, priopćeno je iz HNK u Mostaru.

Nastala je prema motivima istoimene knjige osječke književnice Helene Sablić Tomić. Njezine putopisne priče, intimne i refleksivne, pretočene u scensku igru, postaju množina glasova koji se susreću i poopćavaju iskustvo, ali ga istovremeno ostavljaju dovoljno intimnim za identifikaciju autorskog, osobnog.

To se osobno, u procesu višeglasja prisutnog tijekom izvedbe, može identificirati i kao intimno iskustvo gledatelja, svakog onog tko putuje i doživljava putovanje. Upravo je to, omogućavanje da intimno postane opće i identificira se u publici kojoj se knjiga, a onda i predstava, obraćaju, vrijednost “Skrivenog u oku”.

Vrlo razveden i kreativan scenski pokret (Vuk Ognjenović i Goran Vučko) koristi prostor, evocirajući, tek uz pomoć glumačkih interakcija (posebno zanimljivih u interakciji cijelog ansambla), trenutke s putovanja, ali i emocionalne i refleksivne doživljaje autorice.

Uz nenametljivu, a prisutnu i ilustrativnu video projekciju Davora Šarića (prikazuje snimke iz mjesta spominjanih u tekstu, ali sa razumijevanjem detalja, ne razglednički) te glazbu Ivana Bobića, ostvarena je, prvenstveno vizualno, vrlo dojmljiva predstava, navodi se u priopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.