Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Studio Teatar: Dvije predstave za Dane općine Novi Travnik

predstava

Nezavisna teatarska trupa iz Zenice Studio Teatar odigrat će, u okviru manifestacije “Dani općine Novi Travnik”, dvije predstave u tom gradu. Radi se o duodrami “Derviš i smrt” i interaktivnoj predstavi za djecu “Dječak koji ne želi da odraste”.

Prva predstava bit će odigrana u četvrtak 1. juna s početkom u 18 sati u kino sali Doma Kulture Novi Travnik, dok će predstava za djecu biti odigrana u ponedjeljak 5. juna u 10 sati.

Duodrama “Derviš i smrt” premijerno je izvedena 2014. godine. Dramatizaciju romana Meše Selimovića uradila je redateljica iz Srbije Lilijana Ivanović, koja potpisuje i režiju. Njena adaptacija ima samo dva lika koji u suštini i u romanu vode osnovni tok radnje. To su Ahmed Nurudin i Mula Jusuf. Ulogu Ahmeda Nurudina igra Daniel Kovačević, glumac Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina a bh. javnosti poznatiji je po ulozi Vase Ladačkog iz filma “Kao rani mraz”. Uloga mladog Mula Jusufa povjerena je Nusmiru Muharemoviću, glumcu Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

U interaktivnoj predstavi “Dječak koji ne želi da odraste” igraju Nusmir Muharemović i Zlatan Školjić, a namijenjena je za uzrast od prvog do petog razreda ali i djeca predškolskog uzrasta svakako mogu biti dio te divne priče.

– Priča je to o dječaku Dini koji ne želi da odraste jer je sretan u svom svijetu mašte, igre, pjesme i plesa. Ne želi postati dio svijeta odraslih u kojem svi negdje žure, trče i nemaju vremena za ono što je najvažnije, a to je porodica – navodi Studio Teatar.