Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

priča o životu i smrti

Studio Teatar predstavom “Mladi u doba korone” gostuje u Pozorištu Prijedor

20210611_205928

Predstava problematizira period izolacije, ali i problem različitosti koji se svakodnevno nameće

Predstava „Mladi u doba korone“ bit će odigrana u subotu, 19. juna sa početkom u 20 sati na sceni Pozorišta Prijedor. Nakon predstave održat će se i panel diskusija na kojoj će učestvovati kako akteri predstave tako i publika. Igranje predstave “Mladi u doba korone“ realizira se u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Riječ je o koprodukcijskom projektu Studio Teatra i BNP-a Zenica koji je realizovan uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT. Režiju potpisuje Lana Delić, dok je autor teksta Mirza Begović. Autorsku muziku potpisuje Ernad Bihorac, a producent predstave je Nusmir Muharemović.

Predstava problematizira period izolacije, ali i problem različitosti koji se svakodnevno nameće. „Mladi u doba korone“ je spoj glume, muzike i plesa, a tekst je nastajao u procesu kreiranja komada i to na osnovu ispovijesti samih aktera. Predstava, iz perspektive mladih ljudi, govori o problemu koji je zajednički i koji nije određen nacijom, religijom niti materijalnim statusom.

„Mladi u doba korone“ govori o životu i smrti, o borbi i ratu sa koronom ali na jedan tragikomičan način. Predstava koja slavi život, mladost, ljubav, sreću. Puna emocije, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Mladi ljudi bi trebali pogledati predstavu jer će se sigurno poistovijetiti sa akterima na sceni, njihovim pričama koje su generacijske. Roditelji bi trebali pogledati predstavu jer na taj način će sigurno bolje razumjeti kroz šta su prolazila i još uvijek prolaze njihova djeca. Odličan tekst, sjajna gluma i briljantno vođenje glumaca na sceni je garant dobre predstave.

Igranje predstave u Novom Travniku podržano je kroz grant koji dodjeljuje PRO-Budućnost. PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV). Sadržaj ovog saopštenja za javnost ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.“