“Stupica nevidljivog djeteta” prikazivat će se i u Japanu

Stupica-nevidljivog-djeteta

Bosanskohercegovački reditelj Šemsudin Gegić dobio je pismo od medijske kompanije “Mainichi Shimbun” Japan za prikazivanje filma „Stupica nevidljivog djeteta“.

Kako je Gegić rekao za Fenu, ova najstarija i kvalitetno najznačajnija medijska kompanija u Japanu, dobitnica Pulicerove nagrade i sa dnevnim tiražom od 3, 5 miliona primjeraka novinskih izdanja, u svom pismu je iskazala interes i uputila zahtjev za njegov autorski igrano-dokumentarni film “Stupica nevidljivog djeteta” (An Invisible Child's Trap).

– Svojom dokumentarno-igranom formom o temi djeca rata – ekranizirana životna priča Alena Muhića, film ‘Stupica Nevidljivog djeteta’ izazvao je izuzetno kvalitetne reakcije publike i kritike svjetskih medija, tako da je interes moćne japanske kompanije za nas film logičan slijed dvogodišnjih događanja oko filma. Naravno, sretni smo zbog svakog poziva upućenog filmu, pa se, nakon onog holivudskog, i ovaj iz japanske medijske kompanije doživljava kao uspjeh -rekao je Gegić dodajući da sad slijede prepiska i pregovori.

“Stupica nevidljivog djeteta“ je film igrano-dokumentarnog karaktera, čija radnja prati život mladog Alena Muhića, koji na sve načine pokušava pronaći svoju biološku majku, ali i oca, pripadnika vojnih snaga tzv. Republike Srpske, koji je poslije rata bio optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, zbog silovanja koje je počinio nad Alenovom majkom. Alenova potraga ima za cilj otkrivanje svog rodnog identita i mnoštva pitanja koja ga muče od rođenja.

“Nevidljiva djeca” je inače službeni naziv u konvencijama za djecu koja su nastala nakon ovakvih zločina nad ženama, i za djecu koja ne znaju svoje pravo porijeklo.

Film je snimljen u okviru serijala “Oral history“ koji producira Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.