Kultura

bh. pisac

Stvaralački opus Mehmeda Đedovića prezentiran na “Barskom ljetopisu”

03/07/2019

O nagradama i uspjesima Đedović govori skromno i stidljivo, a za sebe kaže da voli svijet promatrati iz ugla 'malog' čovjeka

Bosanskohercegovački stvaralac za djecu i odrasle Mehmed Đedović nastupio je u književnom programu 32. Festivala “Barski ljetopis”, koji su tokom jula i augusta održava u Baru (Crna Gora).

Na platou ispred Dvorca kralja Nikole sa Mehmedom Đedovićem razgovarala je, u ulozi moderatorice, Maja Simović, spontano vodeći publiku kroz stvaralački opus tog pisca iz Tuzle.

Regionalna prisutnost za pisca je od izuzetne važnosti, a kako Đedović kaže, mogla bi biti i bolja. Ipak, čast mu je što je upravo on otvorio književni program 32. Festivala.

– Na jezičkom govornom području za koje nam ne treba prevodilac bitno je da ste prisutni. Sasvim je normalno da pisci iz BiH dođu ovdje i pisci iz Crne Gore kod nas. Ipak, mislim da je to moglo biti brže i češće. Mislio sam da će knjige brže prelaziti te granice, da će biti prohodnije. Događa se, ali sporadično – rekao je.

Đedovićevo ‘Malo čudo’ dobitnik je Godišnje nagrade Društva pisaca BiH, a upravo je ta knjiga promovirana i pred barskom publikom.

O nagradama i uspjesima Đedović govori skromno i stidljivo, a za sebe kaže da voli svijet promatrati iz ugla ‘malog’ čovjeka.

– Trudim se da me nimalo s tog mog puta ne pomjeri nikakva nagrada, da i dalje radim to što radim i kako radim. Na takav način posmatram svijet i pišem. Jer čuda se događaju i u ovom digitalnom brzom vremenu, samo je pitanje u kojoj mjeri ih mi primijetimo i reagiramo – naglasio je Đedović.

Mehmed Đedović (1971.) piše prozu, poeziju, knjige za djecu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove. Njegov rad obilježen je brojnim priznanjima. Urednik je i recenzent brojnih knjiga. Zastupljen je u školskom programu i udžbenicima, njegove priče su prevođene na druge jezike, snimljene kao radio-drame. Rado se čitaju, a moguće ih je pronaći i u bibliotekama širom svijeta.

– Ovogodišnji ‘Barski ljetopis’ trajat će do 18. augusta. Publika će uživati u 13 predstava, 14 koncerata, sedam književnih programa, četiri izložbe, sedam kultnih filmskih ostvarenja, ali i u pratećem programu koji je posebno usmjeren na najmlađu publiku – navode iz Direkcije Festivala ‘Barski ljetopis’.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.