Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stvaraoci iz BiH i inostranstva na “KNS Međunarodnim književnim susretima”

kns

Udruženje za kulturu Nova svjetlost (KNS) organizator je međunarodne kulturne manifestacije “8. KNS međunarodni književni susreti – 2017”, koja će biti održana od 27. do 29. jula u Sarajevu.

Predsjednik Udruženja Ibrahim Osmanbašić kaže Feni da trodnevni program ima dvadeset sadržaja, a očekuje se oko 70 sudionika (pisaca i kulturnih djelatnika iz BiH, regije i dijaspore).

Izdvojio je promocije 16 knjiga autora iz regije i dijaspore i dva okrugla stola (“Književna i kulturna saradnja matice i dijaspore” i “Kulturna baština: poezija sevdaha”, uvodničar Enes Kujundžić) te najavio i predstavljanje pisaca na Međunarodnoj književnoj večeri “Književnost bh. dijaspore: Sandžačka književnost”.

U centralnom dijelu manifestacije, 29. jula, bit će sudionici iz deset država. Najavljena je promocija zbirke radova sudionika manifestacije te uručenje tradicionalnog priznanja “KNS pero”, koje se dodjeljuje u tri kategorije. Ovogodišnji dobitnici su Ishak Kuljančić (BiH)/kategorija “Mladi pisci BiH” – za prvu neobjavljenu knjigu (“Jedan dan jedna misao”, zbirka poezije), Fikret Cacan (Hrvatska) u kategoriji “Bh. književna dijaspora” te Latinka Zlatna (Bugarska)/ u kategoriji “Međunarodna kulturna saradnja”.

Za kreativni doprinos manifestaciji bit će uručeno deset pohvala.

U deset godina kontinuiranog djelovanja, na manifestaciji “KNS Međunarodni književni susreti” predstavljeno je više od 700 pisaca različitog izražaja i starosne dobi iz više od 20 država Evrope i svijeta, uz objavljivanje osam zbirki radova učesnika manifestacije, kao i na desetke knjiga i publikacija iz raznih programskih sadržaja.

– Zadovoljni smo jer smo dali doprinos da se pisana riječ pomjeri s društvenih margina i skrenuli pažnju javnosti na nove regionalne mlade talente i kreativne pisce, te afirmirali književna djela koja kvalitetom zaslužuju pažnju javnosti – istaknuo je Osmanbašić.

Pokrovitelj manifestacije je Općina Novo Sarajevo, a ciljevi su afirmacija pisane riječi, saradnja pisaca regije, prezentacija književnog stvaralaštva bh. dijaspore, podrška mladim bh. piscima, prezentacija stvaralaštva neafirmiranih autora, aktuelizacija bitnih tema iz književnosti, umjetnosti i kulture u duhu vremena.