Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Živi i radi u New Yorku

Suleimanagich: Nana mi je govorila da uvijek trebam biti ponosan na svoje bosanske korijene

nalbant 1 (1)

Kenny Nalbant Suleimanagich rođen je u Los Angelesu, a od ranog djetinjstva zanimao se za kameru i tehniku snimanja

Porijeklom iz Bosne i Hercegovine Kenny Nalbant Suleimanagich (29) živi i radi u New Yorku, a dosad je snimio brojne dokumentarne filmove i reklamne spotove. Ove godine njegov rad – kratki film ‘Three Deaths’ prikazan je na Sundance film festivalu, a on je bio direktor fotografije.

– To je ogroman uspjeh jer na konkurs je bilo prijavljeno više od 6.000 filmova. Naš dokumentarac izabran je među 75 filmova, koji su prikazani na tom filmskom festivalu – kazao je.

Pojašnjava da je ‘Sundance’ najveći festival nezavisnog filma, koji je osnovao glumac Robert Redford 1981. godine. Ideja je, kaže, da se da podrška onima koji prave filmove s malim budžetom, koji su kreativni i napredni u pogledima na umjetnost filma.

– ‘Sundance’ daje priliku svima da prilože rad. Ako im film bude prihvaćen da bude prikazan u zvaničnoj konkurenciji, autorima se otvaraju mnoga poslovna vrata – naglasio je.

Upitan za planove, kaže da snima dokumentarne filmove i reklame. Ne tako davno vratio se iz Konga, gdje su snimali dokumentarni film s producentom kojeg je, kaže, upoznao prije dvije godine na ‘Sundanceu’.

Kako u informaciji agencije BHDINFODESK dostavljenoj Feni Kenny Nalbant Suleimanagich kaže, u Bosnu i Hercegovinu (najčešće u Sarajevo i Tuzlu) dolazio je dok mu je nana Lemana bila živa. S njom je naučio govoriti bosanski jezik.

– Bila je veliki ljubitelj filma, prenosila je to na mene. Govorila mi je da uvijek i u svakoj prilici trebam biti ponosan na svoje bosanske korijene – naglasio je.

Kenny Nalbant Suleimanagich rođen je u Los Angelesu, a od ranog djetinjstva zanimao se za kameru i tehniku snimanja. Već u srednjoj školi snimao je kratke filmove, profesori su mu sugerirali da nastavi u tom smjeru. Nakon srednje škole otišao je u San Francisco, na studij filma. Na završnoj godini fakulteta primljen je na postdiplomski studij Žurnalistika i digitalna medija, na Columbia University (New York) gdje i sada živi i snima. Bavi se kinematografijom snima reklame, videospotove, dokumentarne i kratke filmove.