Edukacija

Super junak Beepster doveo alternativne metode učenja u osnovne škole BiH

beepster_2

Edukacija najmlađih o energetski efikasnom ponašanju

Ušteda, komfor i očuvanje okoliiša, prve su asocijacije koje se vežu uz energetsku efikasnost u svijetu odraslih. No, pitamo li se ikad šta mlađim generacijama pada na pamet na spomen ove teme, odnosno da li se s njom uopšte dovoljno susreću?

S ciljem podizanja svijesti o energetski efikasnom ponašanju, unatoč hladnim decembarskim danima, na našu Planetu je stigao super junak Beepster, koji na zabavan način spaja učenje i tehnologiju u jednu korisnu cjelinu i prenosi svoje znanje o značaju ove teme na najmlađe. Vodeći se onom poznatom da se „željezo kuje dok je vruće“ Beepster je posjetio dvije škole, i to Petu osnovnu školu na Ilidži i OŠ Izet Šabić u Vogošći.

Kako u svakodnevnom životu novih generacija tehnologija zauzima posebno mjesto, Beepster je koristio inovativne edukativne alate. Tako je super junak školarcima predstavio Beepomat – interaktivni edukativni uređaj uz čiju pomoć im je pokazao kako energetski efikasno ponašanje može spasiti svijet.

„Radionica je bila jako zanimljiva. Mi smo svašta naučili. Naprimjer, naučili smo kako da više štedimo energiju i ne zagađujemo naš grad i našu Zemlju. Naučili smo i da trebamo gasiti uređaje koji nam nisu potrebni jer će tako naša okolina biti čišća i bolja. Ja ću poslušati Beepsterove savjete, jer ću tako pomoći Zemlji da duže živi.“ Rekla nam je Dželila, učenica petog razreda OŠ Izet Šabić.

Pored Beepomata, super junak je koristio i druga zanimljiva pomagala, pa je važnost gašenja elektronskih uređaja nakon upotrebe demonstrirao korištenjem posebne kamere uz čiju pomoć su najmlađi mogli vidjeti kako izgleda uređaj dok koristi energiju, te ga tako i usporediti s onim koji je ugašen.

Ovaj pristup je imao ključnu ulogu u prikupljanju pažnje učenika i pravljenju ugodne atmosfere koja je rezultirala i zanimljivim pitanjima školaraca. Posjeta super junaka je rezultat aktivnosti Projekta energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu (BEEP), koji implementira Federalno ministarstvo prostornog uređenja iz kreditnih sredstava Svjetske banke, a demonstrirala je važnost edukacije najmlađih za budućnost naše Planete.