razgovori u sarajevu

Suradnja NUBBiH i Nacionalne biblioteke Crne Gore za dobrobit korisnika

211025_nub

Na promociji publikacije Poljičke isprave I – iz Zbirke Aleksandra Poljanića i Radionici ‘Očuvanje, zaštita, prezentacija arhivskih dokumenata’ Lompar je informirala o digitalizaciji fonda Nacionalne biblioteke ‘Đurđe Crnojević’, preprekama i izazovima koje donosi

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina razgovarao je u Sarajevu s direktoricom Nacionalne biblioteke Crne Gore ‘Đurđe Crnojević’ Dragicom Lompar o saradnji tih biblioteka, popularizaciji i afirmaciji bibliotečko-informacijskog poslovanja kao i o mogućnosti za realizaciju određenih međunarodnih projekata čime bi se doprinijelo dobrobiti svih njihovih korisnika, kao i razvoju i širenju bibliotečke misije u tih državama i regiji.

Na promociji publikacije Poljičke isprave I – iz Zbirke Aleksandra Poljanića i Radionici ‘Očuvanje, zaštita, prezentacija arhivskih dokumenata’ Lompar je informirala o digitalizaciji fonda Nacionalne biblioteke ‘Đurđe Crnojević’, preprekama i izazovima koje donosi.

Istaknula je da Biblioteka od 2008. godine, procesom digitalizacije svoje građe, radi na zaštiti originalnih dokumenata i predstavljanju u digitalnom obliku, osiguravajući pristup najširem krugu korisnika u čitavom svijetu putem interneta.

– Prezentiran je niz projekata digitalizacije te biblioteka među kojima su Digitalna crnogorska bibliografija, Portal Petar II Petrović Njegoš, Digitalna kolekcija Legat Radivoje Lola Đukić, Rukopisna zaostavština vojvode Sima Popovića. Direktori ustanova razmijenili su potom aktuelna i najreprezentativnija izdanja iz svojih produkcija – navodi se iz NUB BiH.

Kako ističu u saopćenju za javnost, ključ uspješnog bibliotečkog poslovanja, saradnje i projektnih aktivnosti sa bibliotekama u regiji proističe kroz potpisane memorandume o saradnji, koje Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine ima sa mnogim regionalnim, evropskim i svjetskim bibliotekama.

Direktor NUB BiH Ismet Ovčina posjetio je ranije ovog mjeseca Nacionalnu biblioteku Crne Gore.