Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

Sutra počinju “Dani Duška Trifunovića”

11/09/2018

Na Palama će sutra biti otvorena četvorodnevna manifestacija “Dani Duška Trifunovića” koju, u čast književnika, pjesnika i televizijskog autora, organizuje Kulturni centar.

Prvog dana od 19.00 sati planirano je veče poezije pod nazivom “Bukvalno tako” u kojem će učestvovati pisci Pero Zubac, Mošo Odalović, Ranko Mićanović, Milica Bakrač, Zdravko Miovčić i Mirko Vuković.

Besjedu o Dušku govoriće Pero Zubac, a u Galeriji Kulturnog centra biće otvorena i izložba slika Borka Močevića.

U okviru programa biće dodijeljena nagrada “Duško Trifunović” za afirmaciju srpske kulture i književnosti.

Drugog dana manifestacije, 13. septembra, od 9.00 do 14.00 sati planirano je da pjesnici posjete osnovne škole u Palama.

Od 15.00 časova u Kulturnom centru biće održan Pjesnički dan za djecu u kojem će učestvovati Pero Zubac, Mošo Odalović, Mirko Vuković i Slobodan Stanišić, nakon čega će uslijediti proglašenje pobjednika i dodjela nagrada po konkursu o temi “Biće bolje”.

U petak u 19.00 časova publika će imati priliku da pogleda monodramu “Ima neka tajna veza”, posvećena Dušku Trifunoviću, u izvođenju Milana Dimića.

Manifestacija će biti završena u subotu, 15. septembra, koncertom i predavanjem o temi “Tužne pjesme” koje će izvesti sopran Klaudija Krkotić, uz klavirsku pratnju Sonje Radojković.

Pokrovitelji 12. manifestacije su grad Istočno Sarajevo, opština Pale i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu kod Broda 1933. godine. Prvu knjigu je izdao po dolasku u Sarajevo, sa 25 godina.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje “sarajevske rokenrol škole”.

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih rok-grupa i pjevača nekadašnje Jugoslavije, među kojima su “Bijelo dugme”, “Indeksi”, Zdravko Čolić, Arsen Dedić…

Ostaće upamćen i kao autor emisija na TV Sarajevo “Šta djeca znaju o zavičaju”.

Po izbijanju rata u BiH 1992. godine izbjegao je u Novi Sad, gdje je 2006. i umro.

Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.