Sarajevo

Sutra predstavljanje knjige “Život na stiku” Dževdeta Tuzlića

Dzevdet_Tuzlic-750×500

Knjiga je presjek višedecenijske novinarske prakse prisutne u emisijama iz kulture koje je autor radio na radiju i televiziji

“Život na stiku – 40 godina na radiju, televiziji i printanim medijima”, autorsko djelo bosanskohercegovačkog novinara Dževdeta Tuzlića, bit će predstavljeno javnosti 10. aprila u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Knjiga je presjek višedecenijske novinarske prakse prisutne u emisijama iz kulture koje je autor radio na radiju i televiziji, te njegova pisanja u printanim medijima, odnosno u emisijama “Treća dimenzija”, potom Drugog programa Radio Sarajeva, na kanalima FTV i BHT1, dnevnom listu “Nezavisne novine”.

– U ovih 40 godina radio sam mnogo intervjua, ali ako bih morao izdvojiti jedan koji je meni važan, to je intervju sa Danilom Kišom kada je dobio nagradu “Skender Kulenović” 1986. godine. Bio je važan za mene i moju karijeru, kao i činjenica da je on bio zadovoljan kada ga je slušao na radiju – kazao je za Fenu Tuzlić.

Knjiga je dokumentarno putovanje kroz vrijeme od sredine 70-tih do danas, koje će na promociji biti potkrijepljeno isječcima iz novina, audio i vizualnim materijalima intervjua i drugih novinarskih formi koje je ovaj svestrani novinar upražnjavao proteklih 40 godina profesionalnog bavljenja novinarstvom.

– To je svojevrstan dokument o ljudima, sjajnim stvaraocima, a ja sam bio slučajni akter te scene i pokušao sam im otvoriti prostor kako bi to došlo do javnosti, prvo Radio Sarajeva, a potom i RTV-a BiH – istakao je Tuzlić.

Tuzlićevo će djelo u BKC-u predstaviti profesor Filozofskog fakulteta Sarajevo Enver Kazaz, direktor Mediacentra Sarajevo Boro Kontić, pjesnik Goran Simić te urednik Izdavačke kuće “KULT B” Mustafa Kapidžić, koja je uz suizdavača Planjax iz Tešnja, knjigu štampala.