sarajevo

Sutra predstavljanje murala “Our Future” dugog 150 metara

MuralOurFuture_dio (1)

Our Future Community Project realizuje Udruženja građana za kulturu i obrazovanje “Pogon” u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH

Muralisti, grafiteri, akademski i ulični umjetnici od 13. oktobra su u sklopu projekta “Our Future” oslikavali mural dužine 150 m u ulici Želimira Vidovića Kelija, koji će biti predstavljen u srijedu, 21. oktobra.

U procesu krairanja murala učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Učesnici su tokom mjesec dana radili na osmišljavanju skica za mural, a potom je umjetnica Aleksandra Nina Knežević od pristiglih radova kreirala kolaž koji se koristio kao izvedbeno rješenje, a oslikavanje murala predvodio je poznati bosanskohercegovački muralist Benjamin Čengić, saopćili su organizatori.

Oslikavanje murala “Our Future” inspirisan je projektom ArtsConnect u sklopu kojeg je u 14 lokalnih zajednica diljem Sjedinjenih Američkih Država oslikano 13 murala, od kojih se najznačajniji nalazi se na historijskoj lokaciji u Kanzasu i nastao je u pomen sudske presude koja je ukinula rasnu segregaciju u državnim školama.

Our Future Community Project realizuje Udruženja građana za kulturu i obrazovanje “Pogon” u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Na predstavljanju murala “Our Future” obratit će se ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson, producent UG “Pogon” Zlatko Novaković, muralist Benjamin Čengić i umjetnica Aleksandra Nina Knežević.

Predstavljanju murala prisustvovaće i učesnici online kreativnih radionica koji su radili na osmišljavanju skica za mural, saopćeno je.