U Katedrali

Sutra u Sarajevu Napretkov svečani uskrsni koncert

sarajevo-katedrala

U svom plodnom i intenzivnom umjetničkom djelovanju Boris Papandopulo (1906. – 1991.) ujedinjavao je kvalitete vrsnog pijanista, duhovitoga glazbenog kritičara, energičnog dirigenta, dosjetljivog organizatora te nadasve plodnog i kreativnog skladatelja

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, ali i značajnog jubileja i to 120 godina od utemeljenja Napretka organizira svoj tradicionalni Svečani uskrsni koncert koji će sarajevskoj, ali i široj publici biti prezentiran u impresivnoj Katedrali Srca Isusova u četvrtak 21. aprila 2022. godine s početkom u 20 sati.

Pod svodom katedrale preplest će se sjajni glasovi mješovitog Zbora Hrvatske radio-televizije s glasovima solista Darije Auguštan, sopran, Martine Gojčeta Silić, mezzosopran, Stjepana Franetovića, tenora i Roberta Kolara, baritona, pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija koji će solo a cappella izvesti Hrvatsku misu u d-molu, op. 86, Borisa Papandopula, skladatelja od čije smrti je prošle godine obilježeno 30 godina.

U svom plodnom i intenzivnom umjetničkom djelovanju Boris Papandopulo (1906. – 1991.) ujedinjavao je kvalitete vrsnog pijanista, duhovitoga glazbenog kritičara, energičnog dirigenta, dosjetljivog organizatora te nadasve plodnog i kreativnog skladatelja.

Lakoća kojom je stvarao urodila je nizom orkestralnih, koncertnih, komornih, solističkih, vokalnih, vokalno-instrumentalnih te scenskih djela u kojima je neumornom znatiželjom i potragom za raznolikim poticajima sintetizirao gotovo sve svjetske glazbene stečevine, dajući bitno mjesto i hrvatskoj folklornoj baštini; dovoljno za zaključak da je 16. oktobra 1991. umro najveći hrvatski skladatelj 20. stoljeća.