Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Personalizirane knjige "Mali Slon"

Svako dijete kao junak zanimljive priče

IMG_1053

“Mali Slon” ima veliku misiju, a to je da mališanima širom Bosne i Hercegovine omogući da, na malo drugačiji način, uživaju u magiji pisane riječi te da im knjige postanu najbolji prijatelji

Personalizirane knjige pod nazivom “Mali Slon” rađene po franšizi iz Češke, nesputanom moći mašte vode djecu u bajkoviti i čudesni svijet, jer je upravo svako dijete glavni junak neke zanimljive priče.

“Mali Slon” ima veliku misiju, a to je da mališanima širom Bosne i Hercegovine omogući da, na malo drugačiji način, uživaju u magiji pisane riječi te da im knjige postanu najbolji prijatelji.

Vlasnica te franšize za bh. tržište Melisa Arapović-Grubor kazala je u razgovoru za Fenu da pri narudžbi te neobične knjige, naručilac dostavlja ime i prezime djeteta, grad u kojem se radnja odvija, posvetu i fotografiju djeteta koja će se naći u zanimljivoj priči, a da se djetetovo ime pojavljuje kroz čitavu radnju.

Time maleni čitatelji dobivaju svoju unikatnu knjigu u kojoj, zajedno s Crvenkapicom, kreću u posjetu baki, spašavaju se od zle vještice u Ivici i Marici ili uče o divljim životinjama na simpatičnom putovanju Afrikom.

Arapović-Grubor je istakla da su naslovi različiti, kao i uzrast djece kojoj su knjige namijenjene. Trenutno u ponudi imaju šest naslova: Afrika, Farma, Crvenkapica, Ivica i Marica te Robin i ZOO.

Naglasila je da su njihove knjige drugačije od ostalih, jer pretvaraju čitatelje u glavne junake priče. Na tržište Bosne i Hercegovine su, kaže stigli polovinom novembra prošle godine te da su vrlo zadovoljni reakcijama prvih kupaca.

– Robin i ZOO su specifične i po tome što se, pored glavnog junaka, u priči pojavljuje još jedno dijete, brat, sestra, prijatelj, prijateljica, rođak, rodica – pojasnila je Arapović-Grubor te dodala da su u pripremi i četiri nova naslova te personalizirane preklapalice sa zbirkama pjesmica za najmlađe, odnosno za djecu od jedne do tri godine.

Njihove knjige su, dodala je, primarno namijenjene svim mališanima od tri do devet godina, ali da se nerijetko dešava da u njima uživaju i oni malo stariji.

Ponosno je istakla i činjenicu da su knjige zaista edukativne te da djeci suptilno prenose važne informacije o životinjama, ali i važne lekcije o prijateljstvu, učenju, vršnjačkom nasilju te životu općenito. Knjige su prihvaćene i kao sofisticirano didaktičko sredstvo koje značajno utječe na razvoj čitalačke pismenosti kod djece.

Budući da se “Mali slon” pokazao kao vrlo zanimljiv projekt, naredni korak im je da sa mališanima rade na usavršavanju čitanja jer, nažalost, istraživanja pokazuju da djeca sve lošije i sporije čitaju te da sve više vremena provode ispred ekrana.

Arapović-Grubor je naglasila da se zbog različitih sadržaja koji su im dostupni online, djeca rjeđe odlučuju za knjige te da je njihov plan da to pokušaju promijeniti ili bar smanjiti količinu vremena koje će provoditi pred elektroničkim uređajima.

– Planiramo da, uz naše personalizirane knjige koje se mogu kupiti putem web shopa www.malislon.ba, vratimo popularnost klasičnim, papirnim izdanjima uz koje smo mi odrasli – zaključila je Arapović-Grubor.