mostar

Sve spremno za drugo izdanje Mix Art Festivala (VIDEO)

elvedin nezirovic

Jedan od glavnih eksponata na izložbi bit će tri metra duga skulptura parobroda

Sve je spremno za drugo izdanje Mix Art festa koji će se u naredna dva mjeseca održavati u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru.

– Festival je pokrenut prošle godine u doba pandemije i uz sve epidemiološke restrikcije koje smo morali ispoštovati. Ove godine smo imali dosta ambiciozniji plan i nadamo se da ćemo ga uspjeti i ostvariti. Uglavnom, osnovna kulturološka struktura festivala sastoji se u tome da je on kombinacija različitih vrsta umjetnosti, filma, teatra, slikarstva, muzike, književnosti i drugo – kazao je Elvedin Nezirović, stručni saradnik za programe i odnose s javnošću u Muzičkom centru Pavarotti.

Ove godine, kako je dodao, odlučili su da Festival traje nešto duže, tokom mjeseca novembra i decembra, a bit će otvoren večerašnjom izložbom “Mostar sanja more” dubrovačkog skulptora Igora Hajdarhodžića.

Jedan od glavnih eksponata na izložbi bit će tri metra duga skulptura parobroda, napravljena od predmeta prikupljenih na mostarskim otpadima i teška oko 200 kilograma. Pored otpada, Hajdarhodžić za izradu skulptura brodova koristi i druge materijale poput gline, drveta i metala.

Naredni događaj Festivala je književna stand-up radionica i književni stand-up nastup Segora Hadžagića, sarajevskog glumca i režisera, koji će biti upriličen 5. novembra.

– I ove godine program će biti jako zanimljiv i svi ljubitelji umjetnosti će doći na svoje, kao i ljubitelji filma, književnosti, slikarstva i teatra – kazao je Nezirović.

Naveo je kako im je ideja vodilja bila da u jednom relativno kratkom vremenskom periodu pokušaju objediniti ono što je tokom protekle godine najznačajnije u određenim vrstama umjetnosti s akcentom na lokalne umjetnike, odnosno umjetnike koji dolaze iz Grada Mostara.

– Cilj nam je prije svega promovirati domaće autore, sve ono što se u Mostaru stvara tokom jedne kalendarske godine, i onda to objediniti u jedan festival koji bi imao tu naglašenu lokalnu notu kad su u pitanju autori. No, isto tako želimo te sadržaje obogatiti događajima, koncertima, izložbama ili književnim večerima autora koji nam dolaze iz čitave regije, a koji su u svojoj branši zaslužili poziv na jedan ovakav festival – naglasio je Nezirović.

Svi programi Mix Art festa bit će upriličeni u prostorijama Muzičkog centra Pavarotti.